Etelä-Korea: Ydinohjelma johtaa Kim Jong-unin hallinnon kaatumiseen

Etelä-Korea vaatii "poikkeuksellisia" uusia toimia vastauksena Pohjois-Korean ydinohjelmalle.

Ulkomaat
Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye kuvattuna Soulissa 16. helmikuuta 2016.
Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye kuvattuna Soulissa 16. helmikuuta 2016. Jeon Heon-Kyun / EPA

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye varoittaa, että Pohjois-Korean nykyhallinnolla on edessä romahdus, mikäli se ei luovu maan ydinohjelmasta.

Koreoiden välit ovat alkuvuonna jälleen kiristyneet Pohjois-Korean ydinkokeen ja ohjuslaukaisun seurauksena.

Etelä-Korean parlamentille tiistaina puhunut Park sanoi, että Etelä-Korean pitää ryhtyä entistä kovempiin toimiin saadakseen Pohjois-Korean tajuamaan, että sen ydinohjelma vain nopeuttaa maan nykyjohdon kaatumista.

– On käynyt selväksi, ettemme nykyisillä keinoilla pysty murtamaan Pohjois-Korean tahtoa kehittää ydinaseita, Park sanoi.

Myös Etelä-Korean YK-lähettiläs vaati maanantaina YK:n turvallisuusneuvostolta "poikkeuksellisia" toimia Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvallat odottaa Kiinaa mukaan uusiin pakotteisiin

Yhdysvallat sanoo odottavansa Kiinan tukevan uusia kansainvälisiä pakotteita Pohjois-Koreaa kohtaan.

– On epätodennäköistä, että Kiina haluaa tulla nähdyksi Pohjois-Korean suojelijana ottaen huomioon maan viimeaikaisen pöyristyttävän toiminnan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Susan Rice sanoi maanantaina.

Presidentti Park myös puolusti viimeviikkoista päätöstään sulkea Koreoiden yhteinen Kaesongin teollisuusalue Pohjois-Korean erityishallintoalueella. Kaesongissa on aiemmin työskennellyt yli 50 000 pohjoiskorealaista.

Park toisti tiistaina hallituksensa kannan, jonka mukaan Etelä-Korean maksamat rahat Kaesongin työntekijöille ovat kulkeutuneet Pohjois-Koreassa valtaa pitävän työväenpuolueen johdolle. Pohjois-Korea on aiemmin kiistänyt väitteet.

Lähteet: AP, AFP