yle.fi-etusivu

Ponssella ennätysvuosi – liikevaihto kasvoi historiallisen suureksi

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse on kasvattanut liikevaihtoaan ja liiketulostaan vuonna 2015. Metsäkoneiden tilauskanta on pysynyt vahvana ja yhtiö odottaa hyvää tulosta myös tältä vuodelta. Yhtiö investoi voimakkaasti Vieremän tehtaalla ja laajentaa Iisalmen logistiikkakeskustaan.

talous
Ponssen kuormatraktori.
Ponsse

Vieremäläinen metsäkoneyhtiö Ponsse on tehnyt viime vuonna ennätystuloksen. Yhtiö on parantanut asemiaan edelleen viime vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan viime vuosi oli Ponssen kaikkien aikojen ennätysvuosi sekä liikevaihdolla että liikevoitolla mitattuna. Yhtiön viennin osuus nousi sen historian korkeimmalle tasolle, 77 prosenttiin liikevaihdosta.

– Uuskonemyynti kehittyi hyvin, samoin kasvoi huolto ja vaihtokoneliiketoiminta. Pohjois- ja Etelä-Amerikka olivat vahvoja, myös Venäjällä markkinat vetivät hankalasta tilanteesta huolimatta koneita kohtuullisen hyvin, kuvailee Nummela.

Ponssen liikevaihto kasvoi 18 prosenttia, 461,9 miljoonaan euroon. Liiketulos nousi 14 prosenttia ja oli 56 miljoonaa euroa.

Tilauskanta kasvoi vuoden aikana, mutta tasoittui loppuvuodesta joulukuun isojen toimitusmäärien vuoksi. Tilauskanta oli vuoden 2015 lopussa 158 miljoonaa euroa, eli samalla tasolla kuin vuoden 2014 lopussa.

Vieremän tehtaalle ja Iisalmen logistiikkakeskukseen investointeja

Ponsse investoi Iisalmessa logistiikkakeskukseen, jonka kapasiteetti kaksinkertaistuu tämän vuoden aikana tiloja laajentamalla. Logistiikkakeskus hoitaa Ponssen koko verkoston varaosatoimitukset ja -palvelun.

– Sitä kehitetään, meillä on sen verran konekanta markkinoilla kasvanut ja ollaan edetty eri markkinoille, on tullut painetta kasvattaa Iisalmen logistiikkakeskusta, kertoo Nummela.

Myös tehdas tulee laajentumaan Vieremällä tulevien vuosien aikana merkittävästi jo aiemmin päätettyjen investointien myötä. Nummelan mukaan tehdas on voimakkaan kehittämisen kohteena. Siellä nostetaan sekä tuottavuutta, laaduntuottokykyä että kapasiteettia.

Nummela ei kuitenkaan kerro, mitä kapasiteetin kasvatus nykyiseen verrattuna on.

– Menemme laatu etukenossa, tehdään ne koneet mitä markkina vaatii, absoluuttisiin kapasiteetteihin en ota kantaa.

Investointi tuo lisää automaatiota mutta jos markkinat vetävät, tarvitaan myös lisää työntekijöitä Vieremälle.

Viime vuonna koko Ponssen konserniin tuli 127 henkilöä lisää, joista toimitusketjuun Vieremälle ja Iisalmeen 40 henkeä.

Ponssen hallitus esittää varsinaiselle yhtiökokoukselle osingoksi 0,55 euroa osakkeelta vuodelta 2015. Yhtiö odottaa konsernin euromääräisen liikevoiton olevan vuonna 2016 samalla tasolla kuin vuonna 2015.