Valokuituyhtiön toimitusjohtaja: "Viihdekäyttö sotkee mobiiliverkon"

Keski-Suomessa toimivan verkkoyhtiön toimitusjohtajan mielestä sekä kiinteä että mobiiliverkko ovat molemmat tarpeellisia. Raskaat toiminnot, kuten uudet älytelevisiot, hän liittäisi kiinteään verkkoon, ettei mobiiliverkko kuormittuisi liikaa.

Kotimaa
Kuvassa kaivanto, jossa menee Anvia-yhtiön kaapelia ja Osuuskunta Keskikaistan kuitukaapelia
YLE / Kalle Niskala

Keski-Suomess kuntien omistamalla valokuituyhtiöllä on käynnissä myyntikiertue, jolla yritetään hankkia lisää asiakkaita. Kunnissa ihmiset miettivät, riittäisikö langaton verkko omiin tarpeisiin nyt, kun iso operaattorit ovat laajentaneet 4G-verkkojaan.

Paunosen mielestä kiinteä laajakaista on maaseudullekin perusteltu, koska on odotettavissa, että lisääntyvä viihdekäyttö sotkee mobiiliverkon toiminnan. Toimitusjohtajan mielestä tarvitaan sekä toimiva valokuitu että mobiiliverkko.

– Televisiopalvelut siirtyy verkkoon ja niitä käytetään entistä enemmän kiinteiden ja mobiiliverkkojen kautta. Jos hankkii uuden Smart-TV:n, olisi parempi liittää se kiinteään verkkoon. Siirtämällä raskaat toiminnot valokuituverkkoon, turvataan hyvät mobiiliverkot.

"Ostopäätöstä mietitään tarkkaan"

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:ssä mukana olevista kunnista viidessä, Toivakassa, Pihtiputaalla, Multialla, Konnevedellä ja Kyyjärvellä, on jo saatu runkoverkko valmiiksi. Rakentaminen jatkuu keväällä viidessä muussa osakaskunnassa: Kannonkoskella, Karstulassa, Luhangassa, Kivijärvellä ja Petäjävedellä.

Musta kaapeli, jonka sisässä paljon eristeitä, joissa valokuitujohtimia. Nopeat verkkoyhteydet ovat yhä tärkeämpiä toimintojen siirtyessä tietoverkkoihin. Valokuitu on  paras kanava nopeaan tiedonsiirtoon.
YLE / Heikki Haapalainen

Paunosen mukaan rakentamaan päästään heti, kun routa on sulanut ja teiden penkat kantavat. Kevään tuloa odotellessa tehdään kesän rakentamisen verkkosuunnittelua.

Verkkoyhtiö myy uusia liittymiä tasaiseen tahtiin, mutta toiveet olisivat vieläkin korkeammalla.

– Nyt tarvitaan keskustelua. Paljon ihmiset käyvät kyselemässä, miettivät ja kyselevät vielä uudemmankin kerran eli ostopäätöstä harkitaan aika kauan tällä hetkellä. Myynti vie kalenteriaikaa.

"Jotkut odottaneet vuosia"

Valokuituverkko toimii tällä hetkellä noin 700:llä tilaajalla, talven aikana yhteydet saadaan kuntoon noin tuhannella uudella tilajalla. Paunosen mukaan tavoitteena on, että kesän aikana toimivien liittymien määrä nousee taas tuhannella.

– On ihmisiä, jotka ovat odottaneet liittymää kauan, jopa vuosia. He ovat olleet hyvin pitkämielisiä. Infoissa heitä on ollut paljon paikalla.

Vaikka koneet kävisivätkin jylläämässä kotipihassa, liittymä ei välttämättä vielä seuraavana päivänä toimi. Paunosen mukaan kaapelia vetävä urakoitsija tiedottaa käydessään, milloin liittymä on käyttökunnossa.

Kuntien verkkoyhtiön ulkopuolelle jääneissä kunnissa esimerkiksi Kinnulassa tehtiin pieni valokuituverkko kunnan omana työnä vesijohtotyön ohessa. Uuraisilla ja Kuhmoisissa kunnat tekevät verkkoa omana työnä.

Janne Paunosta haastatteli Marja Hyttinen.