1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi ampui miehen Tuusulassa – "Tapaukset pääasiassa hätävarjelutilanteita"

Vuonna 1980 syntynyt mies kuoli, kun häntä ammuttiin kiinnioton yhteydessä. Poliisi oli hälytetty paikalle puukotuksen takia.

Kotimaan uutiset
Näkymä kerrostalon pihasta.
Ampuminen tapahtui Tuusulan Riihikalliossa.Tanja Heino / Yle

Poliisi kertoo ampuneensa miehen kiinnioton yhteydessä viime yönä Tuusulassa.

Itä-Uudenmaan poliisi sai hälytyksen aamuyöllä kello 3.18. Ensitietojen mukaan Tuusulan Riihikalliossa oli puukotettu ihmistä.

Poliisi löysi kerrostalon rappukäytävästä vakavasti loukkaantuneen miehen. Poliisin saamien tietojen mukaan mahdollinen tekijä oli asunnossaan samassa talossa.

Kiinniottotilanteessa poliisi ampui epäiltyä. Vuonna 1980 syntynyt mies kuoli vammoihinsa tapahtumapaikalla.

Tapahtumia tutkii nyt valtakunnansyyttäjänvirasto.

Tuusulan kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Poliisin luoteihin kuollaan harvoin

Kymmenen viime vuoden aikana poliisin laukauksiin on kuollut Suomessa neljä ihmistä.

Edellinen kerta ennen Tuusulaa oli Oulussa reilu vuosi sitten, kun miestä ammuttiin tämän hyökättyä kirveen kanssa poliisin kimppuun. Syyttäjä katsoi poliisin toimineen ohjeistuksen mukaisesti.

Vuonna 2010 vartija sai surmansa vahingonlaukauksesta poliisiaseman aseenkäyttöharjoituksessa Pudasjärvellä. Poliisimies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, vaaran aiheuttamisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vuotta aiemmin poliisi ampui miehen piiritystilanteessa Humppilassa. Poliisia vastaan ei nostettu syytteitä.

Poliisi turvautuu aseeseen pääasiassa hätävarjelutilanteessa

Poliisitarkastaja Ari Alanen poliisihallituksesta sanoo tapauksen olevan hyvin poikkeuksellinen.

– Viidentoista viime vuoden aikana viisi ihmistä on menehtynyt poliisin ampumiin luoteihin. Onneksi tämmöinen tapahtuma ei ole edes vuosittaista.

Edellä kerrottujen lisäksi Merikarvialla menehtyi ihminen vuonna 2000.

Alanen ei voi kertoa yksityiskohtia Tuusulan kiinniottotilanteesta, koska niistä tiedottaminen kuuluu tutkinnanjohtajalle. Hän luonnehtii kuitenkin tapauksia, joissa poliisi joutuu turvautumaan aseeseen, pääasiassa hätävarjelutilanteiksi.

– Silloin ihan oikeasti poliisimiehen tai jonkun muun henki on niin suuressa vaarassa, ettei enää ole mitään muita vaihtoehtoisia voimakeinoja kuin ampuma-ase.

Alanen painottaa, että poliisin aseenkäytön oikeutus tutkitaan aina. Poliisi käy myös läpi tapaukset, jotta niistä opittaisiin vastaavia tilanteita varten.

– Tilanne analysoidaan poliisin taktiikan ja voimankäytön koulutuksen kehittämistä varten. Mietitään, olisiko ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin käytetty, Alanen toteaa.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi