yle.fi-etusivu

Aurinko sarastaa jo yrittäjälle – 6 merkkiä bisnes-Suomen noususta

Suomen Yrittäjät kertoo myönteisiä uutisia lähiaikojen näkymistä 6 000 yrityksessä. Vaikka rahaa ei vieläkään liikene uusiin investointeihin ja tuotanto käy kalliimmaksi, työpaikkoja ja työllistämishaluja alkaa taas löytyä.

talous
Osakekäyrä lähikuvassa.
Frank Rumpenhorst / EPA

1. Ilmassa on toiveikkuutta

Suhdannenäkymät paranivat seitsemällä pisteellä Suomen Yrittäjien tiistaina julkaisemassa pk-yritysbarometrissa viime syksystä. Nyt pk-yrityksistä lähes joka kolmas (32 %) arvioi, että taloudelliset olot paranevat vuodessa. Entistä vähemmän on heitä, jotka ennakoivat heikompia suhdanteita.

Voimakkain positiivinen kehitys on tapahtunut yli 50 henkeä työllistävissä pk-yrityksissä. Kaupan suhdannenäkymät loikkasivat peräti 13 pistettä ja ylsivät barometrissa jo miinukselta plussalle. Kaupan odotukset ovat silti yhä harmaammat kuin muilla toimialoilla, mikä kertoo kotimarkkinoiden odottavasta tunnelmasta.

Pk-barometriin osallistui 6 004 yritystä, joissa on enintään 250 työntekijää.

2. Työpaikkoja aletaan lisätä

Reilut 70 prosenttia barometrin yrityksistä aikoo edelleen säilyttää nykyisen työntekijämääränsä. Paremmista ajoista kertoo, että kaikilla toimialoilla jälleen uskotaan mahdollisuuksiin jopa hieman lisätä henkilömäärää. Erityisesti suurimmat pk-yritykset ounastelevat taas palkkaavansa.

Yleisimmin työllistämistä toppuuttavat kysynnän epävarmuus ja työn sivukulut.

3. Henkilöstömääriä ei enää suuresti sopeutella

Kaupassa näkymät ovat edelleen muita aloja heikommat, mutta paineet henkilöstövähennyksistä ovat hellittäneet. Kaikilla toimialoilla sopeuttamistoimia suunnittelevien yritysten osuus on laskenut kymmenesosaan. Syksyllä sopeuttamisia suunnitteli vielä 41 prosenttia.

4. Työ tuntuu kannattavan

Kannattavuus on kohenemassa rakentamisessa ja erityisesti kaupassa. Taso on toki vaatimaton, jos verrataan kymmenen vuoden takaisiin liike-elämän onnenpäiviin. Sekä kaupan, teollisuus- että rakennusyritysten enemmistö uskoo kannattavuuden pysyvän ennallaan tai kasvavan. Kannattavuuden paranemiseen uskovia on joka alalla enemmän kuin kannattavuuden luisun näkeviä.

5. Nälkä on herännyt

Yritysten kasvuhakuisuus on noussut ja yhä useampi yritys pyrkii kasvamaan voimakkaasti – Suomen Yrittäjien mukaan varsinkin ulkomailla ja uusiutumalla. 9 prosenttia yrityksistä hakee voimakkaasti kasvua, ja 36 prosenttia suunnittelee kasvua mahdollisuuksien mukaan.

– Toistaiseksi vielä ei ole suurta muutosta nähtävissä yritysten kasvuhalukkuudessa taloustilanteen parantumisesta huolimatta, mutta suunta on selvä, barometrissa tulkitaan.

Kauppa ja palvelut näkevät nyt kotimarkkinat sellaisiksi, että on mahdollista kasvaa totuttua nopeammin. Kokoluokittain kunnianhimoa löytyy kaikensuuruisista yrityksistä.

6. Rahoitus kiinnostaa

Rahoituksen hakuaikomusten taustalla on odotus talouden noususta, vaikka edelleen suurin osa yrityksistä hakee rahoitusta käyttöpääomaksi eikä uusiin investointeihin. Barometrissa esimerkiksi tuotantokustannusten arvioitiin kallistuvan palkkojen ja raaka-aineiden mukana.

Nyt 22 prosenttia vastaajista aikoo hakea rahoitusta, kun alkuvuonna 2015 osuus oli yhden prosenttiyksikön pienempi. Viime syksystä joka toimiala on innostunut kansainvälistymisrahoituksesta.

– Yritysten kansainvälistyminen näyttää rahoituksen näkökulmasta etenevän aikaisempaa hieman rivakammin, päätellään barometrissa.