yle.fi-etusivu

Sairaus tuhosi Markun keuhkot kahdessa vuodessa – uusilla keuhkoilla hengästyminen on ilo

Markku Mäki-Ullakko ei voi ajatukselle mitään: miksi juuri hänen takiaan on tehty niin paljon. Markku kuuluu niiden harvojen joukkoon, jotka sairastuvat itsesyntyiseen keuhkofibroosiin ja vielä harvempien joukkoon, joille keuhkonsiirto on antanut uuden elämän. Markku sai uudet keuhkot viime hetkillä, kun omat keuhkot pettivät.

Kotimaa
Markku Mäki-Ullakko kävelyllä.
Kalle Niskala / Yle

57-vuotias Markku Mäki-Ullakko istuu vaimonsa Riitta Hongellin kanssa kahvipöydässä. He muistelevat aikaa kaksi vuotta sitten, kun Markun keuhkot toimivat enää vaivoin. Liikuntakyky meni, koska henki ei kulkenut.

– En pystynyt liikkumaan oikeastaan ollenkaan. Minulla oli sellainen tuoli, jonka sai laitettua makuuasentoon. Olin vuorokaudet siinä: nukuin ja söin siinä tuolilla, Markku kertaa omaa kuntoaan.

Viitisen vuotta sitten Markku alkoi epäillä, että jokin on pahasti vialla, koska rasituksen jälkeen hengitys ei tasaantunutkaan. Henkeä ahdisti. Hän hakeutui hoitoon vasta siinä vaiheessa, kun ei enää pystynyt tekemään työtä.

Mikä ihmeen keuhkofibroosi?

Neljä vuotta sitten varmistui, että Markulla on itsesyntyinen keuhkofibroosi, toisin sanoen sairauden aiheuttajaa ei tiedetä. Sairaudessa keuhkot peittyvät pikkuhiljaa sidekudoksella ja seurauksena on raju yskä ja hengitysvaikeudet.

Markku Mäki-Ullakko ja sisko  Eija Mäki-Ullakko.
Markku siskonsa Eija Mäki-Ullakon kanssa. Pian kuvan oton jälkeen Markun kunto romahti.Markku Mäki-Ullakko

– En minä tiennyt yhtään, mikä se fibroosi oikein on. Lääkäri vain sanoi, että aika paha tauti se on. Sitten tehtiin vielä lisää kokeita ja toivottiin, ettei se olisi ollut fibroosia, mutta kyllä se sitä sitten oli.

Markku pitää pahana sitä, että taudin alkuvaiheessa tietoa oli saatavilla niukasti, eikä vertaistukea löytynyt. Sairastaminen oli henkisesti raskasta, koska Markku ei tiennyt, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mikä on ennuste.

– Kyllä se vaikeaa oli, kun koko ajan kunto huononi, eikä tiennyt, milloin se loppuu; kuinka nopeasti tilanne menee siihen, etten enää saa henkeä.

"Keuhkot menivät rikki"

Markku Mäki-Ullakko.
Riitta Hongell

1,5 vuotta Markku eli kotonaan happilaitteiden avustuksella kunnes tuli täydellinen stoppi. Markku joutui Kokkolassa tehohoitoon. Siellä miehen keuhkot pettivät ja Markulle tuli äkkilähtö Meilahden sairaalaan.

– Keuhkot meni rikki. Siitä vaiheesta muistan vahvana kaikki lääkkeiden hajut ja maut, mutta en oikeastaan muuta. Meilahdessa ei ollut vielä tietoa uusista keuhkoista, mutta minut laitettiin koneeseen, jonka avulla pysyin hengissä.

Markku sai keuhkot vain vuorokauden odotuksella.

– Epikriisissä lukee, että onnekkaasti löytyi marginaaliin sopivat keuhkot. Se tarkoittaa, että keuhkot eivät ole huippuhyvät, mutta ne olivat parhaat siinä tilanteessa.

Markun 2-vuotissyntymäpäivät

Leikkauksen jälkeen Markun lihakset olivat surkastuneet, ja kävely piti opetella uudelleen. Nyt maaliskuussa keuhkonsiirrosta on kulunut aikaa kaksi vuotta. Keuhkot eivät ole hylkineet, ja Markku lenkkeilee ja hoitaa muutkin arjen askareet.

– Tämähän on sataprosenttinen muutos. Pystyn nyt taas huolehtimaan itsestäni. Juoksemaan en pysty, mutta kävelen lähes joka päivä viiden kilometrin lenkin. Varsinkin ylämäet hengästyttää edelleen, mutta alamäki menee helposti, Markku naurahtaa.

Uusia keuhkoja pitää käyttää. Lääkärin määräys onkin, että joka päivä on hengästyttävä.

Vaimo Riitta tuumaa, että kohta vietetään Markun kaksivuotissyntymäpäivää. Markku myötäilee kyyneleet silmissä:

– Kyllä se siltä tuntuu. Minulla on uusi elämä, siitä pitää olla onnellinen...