yle.fi-etusivu

Öljyalan toimijat: Kiinalaiselle biopolttoainelaitokselle on Suomessa tilaa

Öljyalan toimijat toivottavat kiinalaisen Kaidin tervetulleeksi Suomeen ja Kemiin. Öljyalan yritys ST1:n mukaan maassa ei ole tarpeeksi vielä biopolttoaineiden tarjontaa, jotta hallituksen tavoite saavutettaisiin.

Aamu-tv
Bensapistooli huoltoasemalla.
Biopolttoaineiden valmistamisesta on tulossa iso bisnes Suomessa. Helena Vänskän ja Mika Ahon mukaan biopolttoaineista voi tulla Suomelle jopa vientituote.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Öljy- ja biopolttoaine ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä ja öljyalan yritys ST1 Biofuelsin toimitusjohtaja Mika Aho toivottavat kiinalaisen Kaidin tervetulleeksi Suomeen.

Kiinalainen bioenergiayhtiö Kaidi ilmoitti viime viikolla suunnitelmistaan investoida noin miljardin euron verran biopolttoainelaitokseen Kemiin.

Alan toimijat eivät koe, että alalla olisi nyt liikaa toimijoita.

– Suomessa on edistyksellinen politiikka, jolla biopolttoaineita on alettu edistämään, sanoo Öljy- ja biopolttoaine ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Vänskä viittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaan, jossa uusiutuvien polttoaineiden osuus liikenteessä aiotaan nostaa 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

– Käytännössä tämä tarkoittaa biopolttoaineiden käytön lisääntymistä. Tämä sen takia, että meidän autokanta on sellaista, että sinne pystytään nopeasti sekoittamaan biopolttoaineita nykyisiin polttoaineisiin, Väskä sanoo.

Vänskän mukaan tämä on myös kustannustehokasta. Biopolttoaineiden käyttö ei edellytä kalliita investointeja autoihin eikä polttoaineen jakeluverkostoa tarvitse uudistaa.

Kaidin kilpailija ST1 toivottaa myös uuden tulijan tervetulleeksi markkinoille.

– Hallituksen 40 prosentin tavoite on niin korkea, että olemme kaukana siitä. Viime vuonna toki olimme 23 prosentissa, joten hyvällä matkalla ollaan, sanoo ST1 Biofuelsin toimitusjohtaja Mika Aho.

Ahon mukaan Suomeen tarvitaan uusia investointeja, jotta suomalaisesta raaka-aineesta tehtäisiin riittävästi biopolttoaineita. Tällä korvattaisiin puolestaan hallitusohjelman mukaisesti fossiilisia polttoaineita, joita tuodaan ulkomailta.

Alan toimijat myös vakuuttavat, että Suomessa riittää raaka-ainetta ja puun hyödyntäminen pysyy kestävällä tasolla.

– Biopolttoaineen käyttö ei itsessään johda puiden ylikäyttöön. Tyypillisesti puhumme jäte- ja tähdemateriaalin käytöstä, mikä tulee muun tuotannon sivumateriaalina, Aho sanoo.

Aho myös muistuttaa, että EU säätelee tiukasti raaka-aineiden käyttöä biopolttoaineiden tuotannossa.

– Biopolttoainetuotannossa ei saa käyttää runkopuuta ja sellaista materiaalia, jota metsäteollisuus käyttää, Vänskä kertoo.