yle.fi-etusivu

Rakennustyömaille lisää työpaikkoja – ensimmäistä kertaa vuosikausiin

Rakennusala kääntyy tänä vuonna kitukasvuun, mikä tarkoittaa myös uusien työntekijöiden tarvetta.

talous
Rakennusmies mittaa seinää vesivaa'alla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Rakennettavaa on piisannut Suomen maassa vuosi vuodelta vähemmän 2011 laskien. Vuosi 2016 on käänteentekevä. Silti nähtäväksi jää, tuleeko siitä ainoa plussavuosi vai alkaako pitkäkestoisempi hyvän rakentamisen aika, pohtii alan etujärjestö Rakennusteollisuus suhdanne-ennusteessaan.

Tänä vuonna ala arvioi 2,5 prosentin kasvua rakentamisen määrään. Se tarkoittaa myös lisäystä henkilöstömääriin. Rakentamisessa työskenteli vielä 2011 yli 176 000 ihmistä, mistä katosi viime vuoteen tultaessa yli 8 000 työpaikkaa. Tänä vuonna ala työllistää taas yli 170 000, uskoo Rakennusteollisuus.

Rakentamisen nousuvuosi selittyy lähinnä sillä, että lähtötaso on niin matala ja kasvavissa kaupunkikeskuksissa alkaa olla huutava tarve uusille asunnoille.

– Myös julkinen rakentaminen kasvaa sairaala- ja kouluverkoston uudistamistarpeiden myötä, sanoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Karkeasti puolet asuntojen uudisrakentamisesta kohdistuu Uudellemaalle. Suomeen tänä vuonna kohoavissa noin 29 000 uudessa kodissa korostuvat pienet kerrostaloasunnot. Kokonaisuus ei riitä pidempään rakentamisen elpymiseen.

Rakennusteollisuus perää nyt päätöksiä isoista hankkeista.

– Suomi seilaa tällä hetkellä ilman pitkän aikavälin visiota infran kehittämisen suhteen, arvostelee toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

– On välttämätöntä, että hallitus vahvistaisi kevään kehysriihessä valtion rahoituksen sekä Helsingin seudun Raide-Jokerille että Tampereen pikaraitiotielle.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta