1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnonsuojeluliitto ja Latu huolissaan Ylä-Lapin metsistä

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen Latu pelkäävät, että Metsähallituksen organisaatiouudistus johtaa hakkuisiin entisissä virkistysmetsissä. Ne ovat huolissaan myös Ylä-Lapin luontaistalousalueista, jotka on tarkoitus siirtää ns. kolmanteen taseeseen.

luonto
Luontokeskus Kellokas Ylläs
Luontokeskus Kellokas YlläsMetsähallitus Timo Karinen

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen Latu pelkäävät, että entistä enemmän virkistysalueita siirretään Metsähallituksen liiketalouden piiriin uuden metsähallituslain myötä. Tämä luo järjestöjen mielestä painetta alueiden talouskäytölle ja vaarantaa vakavasti alueiden luonnon ja virkistyskäytön.

Tälläkin hetkellä valtion retkeilyalueita on Metsähallituksen liiketoiminnan taseessa, mikä aiheuttaa konflikteja Metsähallituksen ja paikallisten ihmisten ja järjestöjen välille.

– Hyvä esimerkki retkeilyalueiden epäonnistuneesta hoidosta on Hossan retkeilyalue. Metsähallitus ei ole hakkuissaan onnistunut alueen perustamistarkoituksen mukaisesti huomioimaan virkistyskäytön tarpeita. Järjestöt ja paikallinen väestö ovat vastustaneet voimakasta metsänkäsittelyä, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava SLL:n tiedotteessa.

SLL:n mukaan Metsähallituksen liiketoiminnan taseeseen ollaan siirtämässä kaikkiaan noin 40 000 hehtaaria virkistysmetsää Ylä-Lapista. Lisäksi 2,2 miljoonaa hehtaaria yleisiä vesialueita sekä noin 360 000 hehtaaria Ylä-Lapin luontaistalousalueita on ehdotettu siirrettäväksi niin sanottuun “kolmanteen taseeseen”.

– Tämä uusi ‘kolmas tase’ on epämääräinen välimuoto, eikä kukaan tunnu tietävän sen tarkoitusta. Siihen ei kuulu tuottovaatimusta, mutta alueet on kuitenkin helposti muutettavissa talouskäyttöön.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen Latu haluaisivat siirtää valtion retkeilyalueet kokonaan pois liiketoiminnan taseesta.

Lue seuraavaksi