Koe uusi yle.fi

VR laskee lippuhintoja, mutta myös moni muu asia muuttuu

Junalippujen hinta laskee, mutta VR:n uudistus tuo mukanaan muitakin muutoksia. Lipputyyppejä on entistä vähemmän ja erityisryhmien kuten eläkeläisten ja opiskelijoiden alennusprosentti pienenee. VR:n mukaan euromääräinen lipunhinta kuitenkin useimmiten laskee.

Kotimaa
Ihmisiä Helsingin rautatieasemalla.
Hanna Lumme / Yle

1. Perhelippu jää historiaan

Aikaisemmin käytössä ollut perhelippu ei kuulu enää VR:n valikoimiin. Liikennöitsijän mukaan asiakkaat ovat pitäneet vanhaa lippua hankalana siihen liittyneiden mutkikkaiden ehtojen takia. Perhelipun tilalle VR tarjoaa entistä halvemmat aikuisten hinnat, joista lapset saavat alennusta 40 prosenttia.

2. Myös 4-6-vuotiaille lapsille on jatkossa ostettava lippu

Ilmaiseksi matkustavan lapsen ikäraja laskee. Jatkossa jo 4-vuotiaalle on ostettava lippu, kun tähän mennessä ilmaiseksi sai matkustaa 6-vuotiaaksi saakka. VR perustelee muutosta matkustusmukavuudella ja turvallisuudella, kun myös lapsilla on oma istumapaikka. Lapset ja nuoret eli tästä eteenpäin 4-16-vuotiaat saavat yhä 40 % alennuksen.

3. Eläkeläisten ja opiskelijoiden alennusprosentti pienenee

Erityisryhmien kuten eläkeläisten ja opiskelijoiden alennusprosentti pienenee. Aikaisempi 45 ja 55 prosentin välillä vaihdellut alennus on esimerkiksi eläkeläisillä jatkossa 20 ja opiskelijoilla 30 prosenttia. VR muistuttaa, että kaikkien matkustajien kannattaa valita säästölippu edullisimman hinnan varmistamiseksi. Säästölippua ei kuitenkaan voi ostaa junasta.

4. Joustava ja ennakkolippu poistuu

Maksuttomat muutokset mahdollistanutta joustavaa lipputyyppiä ei enää ole käytössä. Uudet säästö- ja perusliput ovat muutoskelpoisia viiden euron maksua vastaan. Lisäksi veloitetaan mahdollinen hintojen välinen erotus. Myös 3-60 vuorokautta ennen junan lähtöä myynnissä ollut ennakkolippu poistuu.

5. Veturi-asiakkuus muuttuu

VR:n asiakasohjelma Veturi on tarjonnut ajoittain esimerkiksi kymmenen euron matkalippuja rekisteröityneille käyttäjille. Tällaisia erikoistarjouksia ei enää ole, mutta VR ilmoittaa kehittävänsä uusia etuja Veturi-asiakkailleen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"

Arkeologia

Taistelukirveitä, nuolenkappaleita ja lyijynappuloita

800-luvun englantilaiskronikka kertoi viikinkileiristä – nyt se löytyi kaivauksissa

Yleisurheilu

Yleisurheilutähden raiskaustapaus järkyttää ruotsalaisia – "Kauheaa ja uskomatonta"