Hyppää sisältöön

Tutkimus: Hevoset ymmärtävät ihmisten ilmeitä

Taito on joko tullut yhteiselosta ihmisten kanssa tai se on myötäsyntyinen. Siinä tapauksessa se voi olla yleinen muillakin eläimillä.

Suomenhevonen laitumella. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Brittiläisen Sussexin yliopiston viimesyksyinen tutkimus vahvisti hevosia tuntevien kokemuksen siitä, että hevosella on ilmeitä. Ne myös ovat paljon luultua monipuolisempia. Mutta ymmärtävätkö hevoset myös ihmisen tunnetiloja hänen ilmeistään? Uudessa tutkimuksessa saatiin tähänkin kysymykseen myöntävä vastaus.

Hevosten on laskettu kykenevän 17 ilmeeseen, ihmisen 27:ään. Kasvojen erilaisesta rakenteesta huolimatta monet ilmeet näyttävät hevosilla ja ihmisillä varsin samanlaisilta.

Molemmat muun muassa räväyttävät silmänsä suuriksi pelästyessään tai yllättyessään. Hevonen kykenee viestimään silmillään, sieraimillaan ja huulillaan tunteita iloisesta yllättymisestä äreään inhoon, kertoi PLOS One (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä syyskuussa julkaistu tutkimus.

Pulssi paljasti reaktiot

Biology Letters (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistussa jatkotutkimuksessa selvitettiin 28 hevosen reaktioita ihmisten ilmeisiin. Hevosille näytettiin luonnollisen kokoisia valokuvia kahdesta niille tuntemattomasta miehestä, jotka joko hymyilivät tai kurtistivat kulmiaan.

Tutkijat kirjasivat hevosten reaktiot ja mittasivat sydämen lyöntitiheyden. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että stressi vaikuttaa hevosten pulssiin.

Valokuvien vihainen ilme sai 20 hevosta 27:stä kääntämään päätään niin, että ne pystyivät katsomaan kuvaa vasemmalla silmällään. Tutkijoiden mukaan se on looginen reaktio: näköviesti kulkee vasemmasta silmästä ristikkäin oikeaan aivopuoliskoon, joka käsittelee negatiivisia tunteita. Vastaava reaktio on havaittu myös koirilla.

Hymy sen sijaan ei saa hevosta tai koiraa kääntämään päätään oikealle. Tutkijat arvelevat, että koska positiivinen ilme ei ole pelottava, se ei vaadi samanlaista huomiota kuin negatiivinen, joka voi ennakoida jopa lyöntiä. 

Entä muut eläinlajit?

Spontaaneja, ilman koulutusta tapahtuvia reaktioita ihmisten ilmeisiin ei ole tutkittu muilla eläimillä kuin koirilla ja hevosilla. Tutkijoiden mukaan ne ovat ehkä oppineet reaktiot lajeina elettyään jo pitkään ihmisten rinnalla.

Toinen vahtoehto on, että kukin eläin oppii erikseen. Saattaa kuitenkin olla niinkin, että taito on synnynnäinen ja eläinkunnassa yleisempi kuin tiedämmekään, sanoo tutkimusta johtanut Amy Smith.  

Lisää hänen kommenttejaan on luettavissa Sussexin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) sivulta.