Hovioikeus: "Pedofiilinmetsästäjälle" tuomio kuvan ja uutisen yhdistämisestä

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan julkisten tietojen yhdistäminen ja julkaiseminen ei ole laillista. Pedofiilinmetsästäjäksi kutsuttu Mikko Parantainen joutuu maksamaan sakkoja julkaistuaan somessa lapsen hyväksikäyttäjän kuvan ja nimen.

Kotimaa
Lakikirjan sivu liittyen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.
Tiina Jutila / Yle

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomiota niin sanotussa pedofiilinmetsästäjätapauksessa.

Äänekoskelainen Mikko Parantainen tuomittiin viime vuoden huhtikuussa käräjäoikeudessa sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Parantainen oli julkaissut ylläpitämällään Pedofillien uhrien puolesta -Facebook-sivulla lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitun miehen kuvan. Kuvan Parantainen oli saanut tuomitun omasta Facebook-profiilista. Kuvan yhteyteen Parantainen oli linkittänyt MTV3:n uutisen, jossa kerrottiin tekijän nimi.

Molemmat tiedot, sekä tuomitun nimi että kuva, olivat julkisia.

Mies, jonka kuvan Parantainen julkaisi somessa nosti asiasta kanteen. Syyttämispyynnön esittänyt mies oli tuomittu aiemmin yli kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies oli käyttänyt hyväkseen 14-vuotiasta tyttöä Outokummussa.

Parantainen valitti saamastaan tuomiosta hovioikeuteen.

Itä-Suomen hovioikeus katsoi, että outokumpulaismiehen kuvan kopionti ilman lupaa arkaluonteisen uutisen yhteyteen muodostaa loukkaavan kontekstin, jota ei tässä tapauksessa voida pitää hyväksyttävänä.

Aiemmin Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että tapauksessa on aineksia ennakkoratkaisuun.

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan tietojen yhdistäminen ja niiden julkaiseminen ei ole laillista.