Venäjä ja Saudi-Arabia jäädyttävät öljyntuotantomäärät

Nähtäväksi jää, miten öljymarkkinan asetelmia mullistava Iran reagoi. Öljyn hinta on romahtanut noin 70 prosenttia kesästä 2014.

Ulkomaat
Öljyntuotantoa kuvaava arkistokuva, joka on päivätty 21. helmikuuta 2007. Öljytyöläinen pyörittää punaista ohjausratasta öljyntuotantolaitoksella Priobskojen öljykentällä. Taustalla loimuavat kaasunpoistoliekit. Taivas on vaaleansininen. Työläisellä on keltainen kypärä ja paksunnäköinen työtakki. Miehen takin selässä lukee Rosneft.
Alhaiset öljynhinnat painavat edelleen Venäjän taloutta. Venäjän öljyntuotanto nousi viime vuonna 10,73 miljoonaan barreliin päivässä eli korkeimmalle tasolle sitten vuoden 1991, jolloin Neuvostoliitto kaatui.Yuri Kochetkov / EPA

Maailman johtaviin öljyntuottajiin kuuluvat maat, kuten Venäjä ja Saudi-Arabia, jäädyttävät öljyntuotannon sovittuaan asiasta tiistaina. Syynä on öljyn maailmanlaajuinen ylitarjonta ja hinnan romahdus. Mukana jäädytyksessä ovat myös Qatar ja Venezuela.

– Emme halua vähentää tuotantoa. Haluamme vastata kysyntään, ja haluamme vakaan hinnan öljylle, kertoi Qatarin energiaministeri Mohammed bin Saleh al-Sada öljymahtien kokouksesta Dohasta. Hän toimii öljynviejämaiden järjestön Opecin johtajana.

Iran ei ollut läsnä kokouksessa, josta ei ollut etukäteen hiiskuttu julkisuuteen.

Iranin kanssa on tarkoitus neuvotella jo keskiviikkona, sanoi Venezuelan öljyministeri Ali al-Naimi. Myös Qatarin energiaministeri al-Sada tähdensi, että muiden öljyvaltioiden kanssa aletaan "lähes välittömästi" neuvotella linjanvedosta, tarkoittaen sekä Opec-maita että kartelliin kuulumattomia valtioita.

Esimerkiksi Venäjä ei ole jäsen, mutta tarjonnan vähentäminen palvelee sen etua – halpa öljy iskee rajusti Venäjän taantumassa matavaan talouteen.

Käytännössä tuotanto pidetään tammikuun tasolla. Iranin taivuttelu tähän on muille Opec-maille haaste. Iran on vannonut kohottavansa tuotannon tasoa jyrkästi kasvattaakseen menettämiään markkinaosuuksia: Iran pääsi talouspakotteiden ikeestä vihdoin vuosien jälkeen viime tammikuussa.

Brent-öljyn tynnyrihinta oli torstaina noin 34 dollaria. Kesäkuussa 2014 tynnyristä joutui maksamaan 115 dollaria.

Lähteet: Reuters, AFP