Kirkko menossa yhdessä tekemisen suuntaan – "Vaikeimmat ajat takana päin"

Pakolaiskriisi on omalta osaltaan muistuttanut ihmisiä kristillisistä arvoista ja tuonut väkeä takaisin kirkkoon, sanoo tulevaisuustutkija Ilkka Halava. Seurakunnat ovat lähestyneet ihmisiä esimerkiksi ottamalla vapaaehtoiset entistä paremmin mukaan toimintaansa.

Kotimaa
Lasimaalaus kirkon ikkunassa esittää Jeesusta tai enkeliä.
YLE / Anna Huittinen

Seurakunnat ovat onnistuneet uudistamaan ja monipuolistamaan toimintaansa. Tätä mieltä on tulevaisuustutkija ja yritysvalmentaja Ilkka Halava. Hän on perehtynyt vuosien mittaan seurakuntien elämään ja on muun muassa ollut mukana kirjoittamassa aiheesta kirjaa.

Seurakunnat voivat olla tulevevaisuudessa alueensa vapaaehtoiskoordinaattoreita.

Ilkka Halava

– Seurakunnat reagoivat siihen, että ihmisiä ei tavoitettu. Nyt ollaan läsnä paikoissa, joissa ei aiemmin oltu. On tullut sellaisia kirkkoja, joissa kokeillaan uutta ja joissa on erilaisia yhteisörakenteita, Halava sanoo.

Halava nostaa esille, että sitten kirjan kirjoittamisen vuonna 2009, kirkon toiminnassa on mukana entistä enemmän niin sanottua tavallista seurakuntaa.

– Vapaaehtoiset järjestävät kokoontumisia eri puolilla Suomea. On luovuttu siitä, että olisi kahden kerroksen väkeä ja maallikkojäsenet erikseen. On perustettu ryhmiä, jotka esimerkiksi auttavat seurakuntia tilojen vuokraamisessa ja messujen järjestämisessä. Seurakunnat voivat olla tulevaisuudessa alueensa vapaaehtoiskoordinaattoreita.

Pakolaiskriisi muistuttaa arvoista

Halavan mielestä kirkon vaikeat ajat ovat takana päin. Uudet toimintatavat ovat tuoneet seurakuntiin uutta väkeä, mutta myös pakolaiskriisi on auttanut kirkon asiaa.

– Pakolaiskriisi on nostanut esille sen, mitä kristillisyys tarkoittaa arvopohjassa ja lainsäädännössä. Jos rinnakkain on vaikka neljä uskontoa, niin mekin mietimme, että mitä se kristillisyys tarkoittikaan. Kristillisyys alkaa olla selkeämmin valinta.

Jos rinnakkain on vaikka neljä uskontoa, niin mekin mietimme, että mitä se kristillisyys tarkoittikaan.

Ilkka Halava

– Myös kirkkoa ulkopuolelta katsovat pitävät hyvänä kehityksenä sitä, että seurakunnat auttavat turvapaikanhakijoita. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kirkolla on edessä myönteisiä kasvun kysymyksiä.

Kirkot uusiutuvat vaihtelevalla vauhdilla eri puolilla Suomea. Halava kuvaa seurakuntien eri tahtia esimerkiksi sillä, että viimeinen seurakunta otti käyttöönsä sähköpostin vasta vuoden 2014 lopulla.

Tehtävälle suuntaa kansan parista

Kotkassa Kymin seurakunta on käyttänyt sähköpostia jo ainakin toistakymmentä vuotta. Yhtä pitkään kuin kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen on ollut seurakunnan palveluksessa. Kotkassa kolme seurakuntaa ovat muutoksen edessä, sillä niiden on tarkoitus yhdistyä ensi vuoden alusta.

Järvinen kertoo seurakuntansa uudistuneen vuosien saatossa esimerkiksi viestinnän osalta. Seurakunta on mennyt sosiaaliseen mediaan ja uusinut nettisivujaan.

– Yhdistyminen toivottavasti monipuolistaa toimintaa. Lain edellyttämät tehtävät säilyvät, mutta toivottavasti saamme mukaan jotain uutta ja ehkä voimme jättää jotain vanhaa pois. Kolmella seurakunnalla on joitakin päällekkäisyyksiä, joita karsimalla voidaan tehdä uutta, Järvinen kertoo.

Yhdistyvälle seurakunnalle luodaan parhaillaan toimintasuunnitelmaa. Kotka-Kymin seurakuntayhtymä kerää tällä viikolla mielipiteitä ihmisiltä siitä, mikä uuden seurakunnan perustehtävä tulisi olla. Seurakunnan työntekijät jalkautuvat ihmisten pariin muun muassa kauppoihin, kouluille ja torille.

– Haluamme kuulla seurakuntalaisia. Mitä uutta kaivataan ja missä meidän tulisi olla mukana? Vastauksia käytetään materiaalina uutta strategiaa tehdessä, Järvinen sanoo.

Vapaaehtoisten määrä seurakunnan toiminnassa on kasvanut myös Kotkassa. He järjestävät esimerkiksi Tiistaitupa-kokoontumisia seurakuntakeskuksessa.