Avantouinti aiheuttaa aivoinfarkteja? Suomalaislääkäri tyrmää kiinalaistutkimuksen

Kiinalaisten tutkijoiden mukaan avantouintia harrastavat kuolevat muita useammin infarkteihin. Liikuntaan perehtynyt tamperelaislääkäri suhtautuu väitteisiin epäillen.

terveys
Kaksi avantouimaria menossa uimaan.
Katso video hienosta aamun avantouintihetkestä Tampereen Tohloppi-järvellä.

Liikuntaan perehtynyt erikoislääkäri Katriina Kukkonen-Harjula on käynyt muutaman kerran avannossa. Käynneistä jäi hyvä muisto, mutta säännöllistä harrastusta ei lajista muodostunut.

Silti hän ei yhdy kiinalaisten tekemään arvioon avantouinnin vaarallisuudesta. Sydäntautien sairauksiin erikoistuneessa lehdessä julkaistiin taannoin kirjoitus, joka herätti paljon keskustelua.

Artikkelin mukaan talviuintia harrastavat kuolivat 10 prosenttia muita useammin sydän- ja aivoinfarkteihin. Kirjoittajina oli kiinalaisia tutkijoita, joiden mukaan seurantaa oli tehty 30 vuoden ajan.

– Selvitys on kyllä ihan nättiä työtä, mutta se herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia, Katriina Kukkonen-Harjula arvioi.

Vanhaa tietoa

Artikkelissa ollaan Katriina Kukkonen-Harjulan mukaan jossain keltaisen meren äärellä, jossa on ollut jokin avantouintiseura jo vuodesta 1983. Seurassa on noin 900 henkilöä, mutta ei kerrota ovatko he miehiä vai naisia.

Ehkä yksityiskohtia on julkaistu enemmän kiinaksi.

Katriina Kukkonen-Harjula, erikoislääkäri

Artikkeli ei sisällä tietoa myöskään seuran jäsenten iästä tai siitä, tupakoivatko he. Katriina Kukkonen-Harjula arvelee, että kiinalaiset miehet ovat ahkeria tupakoitsijoita.

– Tietojen olisi pitänyt herättää keskustelua tutkijoiden välillä. Ehkä yksityiskohtia on julkaistu enemmän kiinaksi, erikoislääkäri aprikoi.

Artikkelin julkaisusta on kulunut jo hieman yli vuosi. Katriina Kukkonen-Harjulan mukaan kirjoituksella ei ole enää uutuusarvoa.

Maltti on valttia

Sen verran väite on herättänyt kiinnostusta, että erikoislääkärin kollega UKK-instituutista on käynyt puhumassa aiheesta läheisessä saunassa. Kuulijat olivat tiettävästi tyytyväisiä kuulemaansa.

– Ei tämä avantouinti ole sen vaarallisempaa kuin se on tähänkään asti ollut. Avantoon voi mennä, jos ei ole mitään isompia terveydellisiä esteitä, Katriina Kukkonen-Harjula toteaa.

Oman kehon kuuntelu avantouinnin jälkeen on tärkeää. Jos olo uinnin jälkeen ei tunnu hyvältä, voi todeta ettei laji ole itselle sopiva.

Maltti ja järki kannattaa pitää mukana. Kuumeisena tai flunssassa Katriina Kukkonen-Harjulan mukaan on ehkä parempi olla sängyssä tai sisätiloissa.