"En ole nähnyt vastaavaa missään" – lahtelaiset kiinnittävät satoja suksia nippusiteillä Salpausselän aitoihin

Hiihdon 2017 MM-kisojen järjestäjät keräsivät kansalaisilta vanhoja suksia kisasomisteiksi. Keräys onnistui yli odotusten – suksiröykkiö on valtava. Hiihtimet pannaan näytille jo Salpausselän kisoihin, mutta ei aivan perinteisellä tavalla.

urheilu
Vanhoista suksista tehdään somisteaitaa MM-2017 kisoihin

Lahden urheilukeskuksessa voi tavata monia vanhoja hiihtokavereita: Järvisiä, Peltosia, Lampisia, Karhuja, Kuusistoja, Kilpa-populäreja ja muita suomalaisten suksivalmistajien tuotteita, puhumattakaan ulkomaisten valmistajien suksista.

Hiihdon 2017 MM-kisajärjestäjät keksivät kerätä kansalaisilta vanhoja suksia kisasomisteiksi, joita rakennetaan jo nyt, kun valmistaudutaan tämän vuoden Salpausselän kisoihin eli MM-kisojen kenraaliharjoituksiin.

– Suksia kertyi arviolta toistatuhatta. Nyt näitä vasta päästään laskemaan, kun niitä laitetaan esille. Lämmin kiitos kaikille suksia lahjoittaneille, kiittelee tapahtumapäällikkö Jesse Kiuru.

Nippusiteillä aitoihin, kalusteiksi, lampunvarjostimiksi...

Talkootyöläisten käsissä vanhoista suksista, nippusiteistä ja aitaelementeistä syntyy jotain sellaista, jota ei aiemmin ole nähty.

– Suksia kiinnitetään verkkoaitaelementteihin perinteisten banderollien sijaan. MM-kisoihin näistä tehdään myös muun muassa kalusteita ja lampunvarjostimia.

En ole nähnyt vastaavaa missään, en ainakaan tässä mittakaavassa.

Jesse Kiuru

– En ole nähnyt vastaavaa missään, en ainakaan tässä mittakaavassa, vaikka maailmalla onkin tullut kierrettyä kisoja, pohtii Kiuru.

Suksisomisteiden hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että ne ovat ympäristöystävällisiä.

– Nämä viedään tämän vuoden kisojen jälkeen varastoon odottamaan MM-kisoja, eikä mikään estä käyttämästä niitä myöhemminkin. Kierrätys ja ympäristöystävällisyys ovat nykyään tärkeä osa tapahtumien järjestämistä.

Olympiahiihtäjän varasukset ja kahdentoista Finlandian hiihtimet

Kuten niin monet muutkin käytetyt esineet, kertovat myös sukset omia tarinoitaan. Kuluneet pohjat, tussilla piirretyt nimikirjaimet ja eri kilpailuista saadut tarrat kertovat suksien käytöstä ja hiihdetyistä kilometreistä.

Yhdet pitkän matkan tehneet Järvisen sukset ovat saaneet pintaansa komean rivin Finlandia-hiihtoon osallistumisesta kertovia tarroja: Vuodesta 1987 vuoteen 1999. Kahdentoista Finlandian Järviset!

Tänne tuoduilla suksilla on hiihdetty aika monta sataa Finlandiaa.

Jesse Kiuru

– Se on osoitus siitä, että ne ovat olleet hyvät sukset. Tuskin kukaan huonoilla olisi moista kilometrimäärää lykkinyt. Tänne tuoduilla suksilla on hiihdetty aika monta sataa Finlandiaa yhteensä, naurahtaa Kiuru.

Keräyssuksien joukossa on muitakin mielenkiintoisia suksia, kuten mäkisukset 1930-luvulta ja sukset, joilla kilpailtiin vuoden 1961 Salpausselän kisoissa.

Lahjoitusten joukossa olivat myös kymmenen arvokisamitalia voittaneen Helena Takalon varasukset Lake Placidin olympialaisista, joissa Takalo hiihti kymmenen kilometrin kisassa pronssille.

– Kokoelman laajuus ja monipuolisuus kertovat, että suomalaiset ovat hiihtokansaa, Jesse Kiuru sanoo.