Turku muutti kantaansa toriparkin rakennuslupasuunnitelman hankinnassa

Kaupunki aikoi tilata parkkiluolan rakennussuunnitelman konsultilta. Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen mukaan hankkeen valmistelussa unohtui poliittinen harkinta.

kaupungit
Turun kauppatori.
Yle Uutisgrafiikka

Turku ei aio sittenkään laatia kauppatorin maanalaisen pysäköintilaitoksen eli toriparkin rakennuslupasuunnitelmaa. Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen mukaan virkamiestyönä tehty hankkeen tekninen valmistelu unohti asiassa poliittisen harkinnan. Valtuuston linjauksen mukaan kaupunki ei osallistu yksityiselle toriparkkiyhtiölle kuuluviin kustannuksiin.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että kaupunki teettää parkkiluolan rakennussuunnitelman osana konsultilta hankittavaa yleisten alueiden katu- ja torisuunnittelua. Toriparkkiosio olisi maksanut 160 000 euroa. Kustannukset olisi peritty toriparkkiyhtiöltä jälkikäteen maanvuokrasopimuksen yhteydessä.

Järjestely herätti kummastusta tiistaina kokoontuneessa kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa. Se päätti ottaa hankinta-asian käsittelyyn seuraavassa kokouksessaan.

Käänne kokouksen jälkeen

Myöhemmin päivällä apulaiskaupunginjohtaja Virtanen ilmoitti, että hän muuttaa ehdotusta. Sen mukaan kaupunki ei tee rakennuslupasuunnitelmaa, vaan se jää toriparkkiyhtiön

Kyse on miljoonien eurojen kokonaisinvestoinnista. Tässä vaiheessa ei näytä löytyvän edes 160 000 euroa hankkeeseen laitettavaksi.

Riitta Koskimies (vihr.)

vastattavaksi.

– Tässä on tietyllä tavalla unohdettu poliittinen harkinta. Kaupungin ei tule sitoutua yhtiön vastuulla olevan pysäköintilaitoksen rakentamiseen. Hankinta tulee käsittämään ainoastaan kaupungin toteutusvastuulla olevien osien suunnittelun.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan jäsen Riitta Koskimies (vihr.) katsoo, että toriparkkiyhtiön on huolehdittava vaadittavien suunnitelmien teosta, jos se aikoo vakavissaan toteuttaa hankkeen.

– Kyse on miljoonien eurojen kokonaisinvestoinnista. Tässä vaiheessa ei näytä löytyvän edes 160 000 euroa hankkeeseen laitettavaksi.