"EU ei ole mistään kotoisin" – miksi britit haluavat erota EU:sta?

Osaa brittejä korpeaa EU:n käskytys, maahanmuuttolinjaukset ja jäsenyys ylipäätänsä. Osa haluaisi Britannian pysyvän EU:n jäsenenä.

Ulkomaat
Mies nostaa Britannian lippua salkoon Euroopan komission edessä Brysselissä.
Olivier Hoslet / EPA

EU-jäsenyyden kannattajilla on mielipidemittauksissa enää keskimäärin vain parin prosenttiyksikön etumatka EU-eron kannattajiin. Asia käy ilmi arvostetun mielipidetutkijan laskemasta keskiarvosta (siirryt toiseen palveluun).

Joissakin mittauksissa eron kannalla olevat britit ovat jopa voitolla.

Brysselissä torstaina alkavasta EU-huippukokouksesta voikin tulla käännekohta taistelussa Britannian jäsenyydestä.

Jäsenyyden puolustajat toivovat, että Britannian jäsenyysehdoista neuvotteleva pääministeri David Cameron saisi vielä jonkin myönnytyksen EU:lta. Tähän asti EU-kriitikot ovat tyrmänneet tähän saakka saadut tulokset riittämättöminä.

Kysyimme lontoolaisilta, miksi he kannattavat EU-jäsenyyttä tai eroa unionista.

John Dowdall.
Pasi Myöhänen / Yle

John Dowdall, EU:n vastustaja.

"Haluan, että maamme kohtalosta päättävät britit itse, eivät Brysselin byrokraatit.

Myös maahanmuutto on suuri kysymys, vaikka en haluakaan kuulostaa muukalaisvihamieliseltä. En tahdo maamme menettävän identiteettiään."

Tracey Spooner.
Pasi myöhänen / Yle

Tracey Spooner, EU:n vastustaja.

"EU ei ole mistään kotoisin. Se haluaa vain kaikki maat polvilleen. Rahoitus ja EU:n alueelta tuleva maahanmuutto ovat suuria ongelmia. Jäsenyys ei koskaan ollut hyvä ajatus Britannialle."

Chris Wilford
Pasi Myöhänen / Yle

Chris Wilford, kahden vaiheilla.

"Olen vielä juuri ja juuri jäsenyyden kannalla. Englantilainen bulldog-henki alkoi kuitenkin heräillä, kun kuulin saksalaisten kommentteja siitä, että meidät eristetään jos eroamme. Mantereen pakolaiskriisikin huolettaa.

Olemme käännekohdassa. Kaikki riippuu torstain ja perjantain huippukokouksen tuloksesta."

Robert Lowenstein
Pasi Myöhänen / Yle

Robert Lowenstein, EU:n kannattaja.

"Olemme osa Eurooppaa. Meillä on paljon annettavaa, ja EU olisi heikompi ilman meitä. Samalla ero heikentäisi oman elinkeinoelämämme toimintamahdollisuuksia.

Ymmärrän kuitenkin EU-eron kannattajia. Suuri osa lehdistöstä tuntuu olevan eron kannalla. En uskalla arvata, kuinka äänestyksessä käy. Kamppailusta tulee tiukka."