Nykypäivän perunalepuska syntyy pelkistetyistä aineksista

Kymenlaakson ruokakulttuuri on saanut vaikutteita monista paikoista. Kymenlaakson Marttojen Virpi Ikonen näyttää videolla, miten nykyisiä aineksia hyödyntäen pyöräytetään perunalepuska.

Kymenlaakso
Lepuskoita korissa.
Marttaneuvoja Virpi Ikonen kertoo toimittaja Petri Niemelle, miten tehdään perunalepuska.

Kymenlaakson Martat järjestää paljon muun muassa ruokakursseja ja pitää ruokaperinnettä elävänä. Maakunnan ruokahistoriaan kuuluu rikas vaikutteiden kirjo.

– Voi olla vaikeaa sanoa, mikä on ihan alkuperäistä kymenlaaksolaista perinnettä. Mehän olemme saaneet vaikutteita siis Savosta, Karjalasta, Uudeltamaalta ja Hämeestä. Sitten Kymenlaaksossa on ollut paljon kartanoita. Kun pistetään kaikki yhteen, niin tulee aika rikas perinne, pohtii Marttaneuvoja Virpi Ikonen.

Ruokatieto-yhdistyksen keräämien tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kymenlaaksolaiset ovat muun muassa nimenneet ahkerasti perinneruokiaan.

Videolla Virpi Ikonen näyttää, mistä aineksista syntyy nykypäivänä perunalepuska.