Punkkien levittämiä sairauksia yhä enemmän – THL varoittaa uusista riskialueista

Puutiaisaivokuume- ja borrelioositartuntoja tilastoitiin viime vuonna enemmän kuin vuosiin. Punkkien määrää ja tautivirusta tai -bakteeria kantavien hyönteisten levinneisyyttä on kartoitettu. Nyt levinneisyysalue ulottuu Lappiin saakka ja uusia tautitapauksia ilmenee muualtakin kuin rannikolta entistä enemmän.

Uudessakaupungissa 19.7.2015 kuvattu punkki. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun yliopistoon pyydettiin lähettämään punkkinäytteitä viime vuonna. Kirjeitä tuli yli 6 500 ja näytteitä hieman enemmän. Niiden analysointi on edelleen kesken, mutta jo nyt tiedetään, että tavallaisen puutiaisen ohella Suomeen on laajasti levinnyt myös idästä tullut taigapunkki.

Tutkijoiden (siirryt toiseen palveluun)mukaan taigapunkilla näyttäisi olevan kolme pääasiallisinta esiintymisaluetta. Ne keskittyvät Pohjanlahden rannikolle, Pirkanmaalle sekä Pohjois-Karjalaan, Savoon ja Kainuuseen. Pohjanlahden rannikolla taigapunkki näyttäisi olevan tavallista puutiaista yleisempi, kun taas kahdella muulla alueella se elää rinnan yleisen puutiaisen kanssa.

Suomen 1500 punkkilajista vain nämä kaksi ovat vaarallisia. Viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tartuntatautirekisteriin kirjattiin punkkien pistoksesta levinneitä puutiaisaivotulehduksia eli TBE (punkkienkefaliitti)-tapauksia 67. Tämä harvinaisempi punkkien levittämä virustauti tunnettiin aiemmin nimellä Kumlingen tauti, jolla viitattiin sen yleisempään esiintymiseen Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla.

Nyt näitä TBE-tartuntoja on ilmennyt myös muualla maassa entistä enenmmän.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ahvenanmaalla rokotusohjelmaan on kymmenen vuoden ajan kuulunut aivotulehdusta estävä rokote.

TBE-rokote toimii erittäin hyvin ja antaa hyvän suojan, jos muistaa ottaa säännöllisesti myös tehosteroketteen. Ahvenanmaalla se on ollut rokotusohjelmassa vuodesta 2006 ja tapausmäärät ovat sen jälkeen olleet pienemmät. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Tuija Leino sanoo, että TBE:n esiintyvyys on pienentynyt noin 70:stä 30:een sataatuhatta ihmistä kohden Ahvenanmaalla.

THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Tuija Leinon mukaan harvinaisen puutiaisaivotulehduksen riskialueita on tullut lisää.

– Käytännössä ne vanhimmat riskialueet on juuri Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, sitten Kokkolassa, pieni alue Lappeenrannassa ja nyt uutena aika vahvana paikkana on Kotkan saaristo, sanoo Leino.

Borrelioosi yleistyy

Punkit levittävät myös borrelia-bakteereita , jotka aiheuttavat borrelioosia. Tätä tautia vastaan ei ole rokotetta kuten puutiaisaivotulehtusta on, vaan sitä hoidetaan antibiooteilla. Viime kesänä Seilin saarelta Saaristomereltä löydettiin uusi infektioita aiheuttava borrelia-bakteeri (siirryt toiseen palveluun), aiemmin niitä oli tunnettu kolme. Todennäköisesti bakteeria tavataan muuallakin Manner-Suomessa, aiemmin sitä oli löydetty Ahvenanmaalta.

THL:n tartuntautirekisterin mukaan borreliatartuntojen määrä on kasvanut tasaisesti viimeisen 20 vuoden aikana.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla, mutta taudin oireet vaihtelevat. Turun yliopiston dosentti Jukka Hytösen mukaan diagnostiikka on Suomessakin kehittynyt luotettavammaksi. Turun saaristossa mökkeilleen Pentti Kaiturin borrelioosia etsittiin kolme kuukautta.

– En huomannut, kun punkki tuli enkä huommanut, kun se lähti, mutta sairastuin kuitenkin. Kolme kuukautta sitä haettiin, että löytyi, ei suoraan verenkuvasta vaan selkäydinnesteestä, Kaituri kertto. Hänelle jäi neurologia oireita.

Punkkitiheydestä tutkijat eivät sano mitään varmaa. Viime kesänä rannoilla liikkuneet kertoivat kuitenkin kuhisevista heinikoista, joissa punkkeja vilisti.

Nyt odotetaan, minkälaisia vaikutuksia oli tämän talven lumettomuudella ja kovalla pakkasjaksolla. Kirjallisuuden mukaan tallaisten olosuhteiden pitäisi tuhota punkkeja. Vaikutukset nähdään keväällä, kun lämmin sää herättelee punkit.