Liperiläiset metallimiehet korjaavat Reino Savukosken etsintävenettä – seuraavaksi tehtävä Venäjällä

Suomen kuuluisimman kadonneiden etsijän Reino Savukosken vene kärsi pahan haverin viime syksynä Höytiäisen rannassa. SB Fortuna upposi hukkuneen miehen etsintöjen jälkeen katolleen järven pohjaan. Nyt tuo paljon nähnyt ja kokenut kovan onnen vene on korjattavana liperiläisellä metallipajalla.

Kotimaa
Reino Savukoski ja yrittäjä Matti Soininen (vas.) seisovat etsintävene SB Fortunan edessä.
Jouki Väinämö / Yle

Isän ja pojan kalastusmatka Höytiäisellä Pohjois-Karjalassa päättyi surullisesti viime lokakuussa: molemmat hukkuivat.

Tunnettu kadonneiden etsijä Reino Savukoski löysi lopulta turmaveneen yli 30 metrin syvyydestä Höytiäisen pohjasta. Laiturissa ollut Savukosken oma etsintävene kärsi myöhemmin haverin Höytiäisen rannassa.

SB Fortuna –niminen vene on ollut korjattavana pari viikkoa yrittäjä Matti Soinisen metallipajalla Jyrin teollisuusalueella Liperissä. Soininen ja hänen työmiehensä ovat tottuneet käsittelemään erilaisia metalleja ja tekemään erikoishitsauksia.

Fortunassa suuria vaurioita

Nyt näitä taitoja tarvitaan Reino Savukosken erikoisrakenteisen ja -varustellun alumiiniveneen korjaamiseen. Noin kuusi metriä pitkä ja katettu vene kärsi pahasti, kun se oli kaatunut kovassa myräkässä ylösalaisin lähellä laituria viime syksynä. Pohjakosketuksessa suurimmat vauriot tulivat kattorakenteisiin.

Me voitais metallialan ammattilaiset tehdä jotakin.

Matti Soininen

– Kattoa jouduttiin oikaisemmaan. Ristimitat heitti. Samoin on kadonnut aika paljon veneen irtainta ja kiinteetä omaisuutta muun muassa takaluukku. Keulakannalle on tullut pahoja iskeytymiä ja vuotoja. Myös sivuponttoonit ovat saaneet vaurioita, yrittäjä Soininen kertoo.

Kun kovan onnen SB Fortuna oli saatu turvaan kuivalle maalle, Matti Soininen otti itse yhteyttä Savukoskeen.

– Olin vuosikausia seurannut sivusta Reinon arvokasta etsintätyötä. Otin yhteyttä ja kerroin, että jos on tarvetta, niin me voitais metallialan ammattilaiset tehdä jotakin, että saatais mahdollisimman nopeasti tämä vene käyttökuntoon ja tositoimiin.

"Tämä on kunniatehtävä"

Metallimiehet laittavat etsintävenettä kuntoon silloin, kun päätöiltään ehtivät. Aluksi hommaan lähdettiin talkoohengessä, mutta projekti oli ennakoitua vaativampi. Soinisen arvion mukaan urakka kestävää kaikkiaan noin kuukauden.

Tiedetään millainen elementti se on.

Matti Soininen

Matti Soininen on innokas vetouistelija. Hän tietää, miten hirveät ristiaallokot voi kova tuuli synnyttää Höytiäisen syvänteistä.

– Isä ja setämiehet aikanaan opettivat vesillä liikkumista. Täällä on niin pitkät perinteet vesillä olosta. Tiedetään millainen elementti se on, niin kyllä tämä on ollut minulle ja meiän työntekijöille ennen kaikkea kunniatehtävä, että hoidetaan tämä vene hienosti valamiiks.

Kesäksi jo monta tilausta

Reino Savukoski on seurannut erittäin kiitollisena ja tyytyväisenä korjaustöiden etenemistä. Helmikuun puolivälissä maamme järvet ovat vielä tukevasti jäässä, mutta ensi kesäksi on jo tiedossa etsintätöitä.

Ehkä se on intohimo, joka ajaa tuonne vesille.

Reino Savukoski

– Tilauksia on jo monta sisällä. Mutta ehkä mittavin projekti on hinaaja Oulu 2:n etsintä tuolla merellä. Olin viimekin kesänä sitä tehtävää suorittamassa kaksi puoli kuukautta eli 75 päivää Oulun ja Kalajoen välillä.

Punkaharjulainen Reino Savukoski alkoi etsiä kadonneita 1980-luvun lopulla, kun hänen hyvä ystävänsä hukkui Simpelejärveen. Vuosikymmenten aikana hän on löytänyt reilusti yli 100 hukkunutta.

Miten sinä jaksat?

– Ehkä se on intohimo, joka ajaa tuonne vesille. Haluan auttaa, Savukoski vastaa.

Matka jatkuu Äänisen jäälle

Tiistaina Liperissä olleen Reino Savukosken taival jatkuu keskiviikkona Venäjälle Ääniselle

– Syksyllä on kaksi miestä hukkunut Petroskoin lähelle. Sinne ollaan kahden venäläisen miehen kanssa menossa. He olivat viime talvena auttamassa Hiidenselällä Laatokalla. Nyt mennään Äänisjärvelle.

Jään alla on niin pimeää.

Reino Savukoski

Savukoski kertoo, että hän ottaa mukaan ison kasan varusteita ja välineitä.

– On muun muassa pohjatutka, kaksi vedenalaista tv-kameraa, moottorikäyttöinen jääkaira ja powereita, joista voidaan syöttää kameroille virtaa, että voidaan valoja käyttää. Jään alla on niin pimeää, Reino Savukoski kertoo.