yle.fi-etusivu

Perhe matkustaa junalla entistä halvemmalla – tai sitten ei

Lasten ikien ohella hinta riippuu siitä, millaisia lippuja halutulle reitille saa.

liikenne
VR:n junia Rautatieasemalla Helsingissä elokuussa 2015.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

VR:n lippu-uudistus tietää parhaimmillaan kymmenien eurojen säästöjä perheille yhdestä matkasta. Toisaalta kustannukset nousevat reilusti yli vanhojen hintojen, jos halvimpia lippuja ei ole saatavilla halutulle vuorolle.

Ennen uudistusta nelihenkinen perhe, jossa on kaksi yli kuusivuotiasta lasta, maksoi matkasta Helsingistä Kemijärvelle 208,8 euroa. Nyt hinta on uusilla säästölipuilla 170 euroa, eli alennus on noin 19 prosenttia.

Jos esimerkkiperhe matkustaa Jyväskylästä Turkuun, tulee hinnaksi säästölipuilla 81,2 euroa entisen 111,3 euron sijaan. Laskua on tällöin noin 27 prosenttia.

VR kertoo, että säästölippuja on tarjolla lähes kaikkiin juniin – ruuhkavuoroille tosin muita vähemmän. Säästöliput tulevat myyntiin 60 päivää ennen lähtöä. Kun niitä ei ole saatavilla tai ne loppuvat, asiakkaan on ostettava peruslippu, mikä tietää lisää rahanmenoa.

Halvimmilla peruslipuilla yksisuuntainen matka Helsingistä Kemijärvelle maksaakin perheeltä 236,8 euroa, mikä on 13 prosenttia vanhaa hintaa kalliimpi. Vastaava muutos reitillä Jyväskylästä Turkuun tietää 29 prosentin nousua 144 euroon.

Tähän päivään saakka alle kuusivuotiaat lapset ovat voineet matkustaa ilmaiseksi ilman istumapaikkaa. Jatkossa kaikille yli neljävuotiaille on ostettava oma lippu, ja samalla vanha perhelippu poistuu kokonaan.

VR:n mukaan monet kokivat vanhan perhelipun ehdot mutkikkaiksi. Enää lapsen lipun hintaan ei vaikuta esimerkiksi se, matkustaako tämä eläkeläisen, aikuisen tai opiskelijan kanssa vai yksin.

Yllä olevat vertailut perustuvat VR:n tekemiin laskelmiin. Keskimäärin VR ilmoittaa alentaneensa hintoja noin neljänneksellä.