Hyppää sisältöön

Huima hintakisa: Tuleva Android-puhelin maksaa alle 10 euroa

Intialainen kännykkäyhtiö tuo kotimarkkinoilleen superhuokean älypuhelimen viestiäkseen, miten halvalla maailman käytetyimpään alustaan perustuvaa luuria voi myydä. Intian edullisin puhelin saa näkyvyyttä hallituksen avulla.

Kuva: Piyal Adhikary / EPA

Hintakilpailu Aasian älypuhelinmarkkinoilla on ajautumassa aivan uusille kierroksille. Muun muassa taloussivusto Business Insider (siirryt toiseen palveluun) ja teknologiasivusto Gizmodo India (siirryt toiseen palveluun) kertovat Intian markkinoille saapuvasta alle 500 rupian Android-puhelimesta. Euroissa puhelin liikenisi alle kympillä.

Valmistaja Ringing Bells mainostaa älypuhelinta Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun)lupaamalla lisää tietoa sen ominaisuuksista keskiviikkona.

Business Insiderin mukaan Aasian lukuisat eri puhelinvalmistajat ovat pitkään yrittäneet erottua hinnoittelulla, mutta halpana on voitu pitää parinsadan euron Android-kännykkää. Android on maailmanlaajuisesti suosituin alusta älypuhelimissa.

Halpakännykkä saa merkittävää näkyvyyttä Intian hallitukselta – verkkolehti The Hindun (siirryt toiseen palveluun)mukaan julkaisutilaisuuteen osallistuu maan puolustusministeri. Valmistaja markkinoi puhelinta hallituksen ajaman, "jokaista intialaista voimaannuttavan ja Intian kasvutarinaa mullistavan" politiikan mukaiseksi.

Halpa puhelin sopiikin hallituksen pirtaan: brittilehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan älypuhelimesta on muodostunut keskeinen väline yhteiskunnassa, jolla muodostuu pankkiyhteys syrjäkyliin, jolla täytetään nettilomakkeita jäteongelmista ja lahjuksiin taipuvista viranomaisista, sekä jolla varoitetaan viljelijöitä myrskyistä ja viljojen hinnanmuutoksista.

Hallitus on tehnyt myös vahvoja panostuksia paikallisen tehdastyön lisäämiseksi, ja The Hindun mukaan isot kännykkävalmistajat Motorola ja Xiaomi ovat siirtäneet tuotantoa Intiaan.

Halpakännykän tuova Ringing Bells perustettiin vasta viime vuonna. Toimijoita Intian matkapuhelinmarkkinoille houkuttelee räjähdysmäinen kasvu: Intia voi kasvaa Yhdysvaltoja suuremmaksi älypuhelinmarkkinaksi lähivuosina, eli kolmanneksi suurimmasta toiseksi heti Kiinan jälkeen.

The Guardianin mukaan valitettavaa intialaisten kannalta on kuitenkin surkea verkko. Puhelujen katkeilemiset ovat älypuhelinten yleistyessä käyneet niin tavallisiksi, että viime syksynä pääministeri usutti virkamiehet korjaamaan pahimmat ongelmat. Kesällä valtiollisen kuluttajavalituspalvelun yleisimpiä aiheita olivat juuri huonot puhelinyhteydet.