Hyppää sisältöön

Neulotut villapallot ikääntyneiden jumppavälineinä – "Niille on ilmeinen tarve"

Villapallo, kuntopallo, virkistyspallo. Leena Valtanen ei ole vielä vakiinnuttanut nimeä neulomilleen koristeellisille palloille, mutta Kajaanin Palvelukeskus Kalliossa luomukset menivät heti ikääntyneiden asiakkaiden jumppavälineiksi.

Leena Valtanen neuloi yhteensä 95 kuntopalloa Palvelukeskus Kallioon. Kuva: Niko Mannonen / Yle

KAJAANI – Joko kaikilla on pallo?, kysyy Leena Valtanen, 81, täydeltä tuvalta ikäihmisiä Palvelukeskus Kalliossa.

Pöydällä on 95 pehmeää villapalloa, joihin on neulottu korea kuosi. Jokainen pallo on erilainen, ja ne ovat kaikki Valtasen käsialaa. Valtanen heittää pallon vuorollaan jokaiselle sellaisen haluavalle, ja koppeja otetaan puolin ja toisin. Palvelukeskuksen asiakkaat saavat kukin neulepallon ikiomaksi.

Kajaanin vanhusneuvosto valitsi Leena Valtasen Vuoden vanhukseksi viime vuonna. Valtanen toteaa, että arvonimiä ei tule ilman vastuuta. Siksipä esimerkiksi voimistelun apuna käytetyt villapallot syntyivät vapaaehtoistyönä palvelutalolle. Idea alkoi joulukuusen koristeista. Kun Valtanen joutui sairaalaan polvileikkauksen takia, hän neuloi yhdeksäntoista palloa joutessaan.

Leena Valtanen ja lähihoitaja Arto Kettunen innostivat ikäihmisiä neulepallojen käyttöön. Kuva: Niko Mannonen / Yle

– Innostuin, että entä jos näistä tehtäisiin kuntopalloja? Niin minä sitten niitä televisiosta Poirotia ja muuta katsoessani tekaisin, Valtanen kertoo.

Mukana villapallojen ideoimisessa kuntopalloiksi oli lähihoitaja Arto Kettunen. Valtasta pallojen tuore ensikokeilu ja ikäihmisten into liikuttaa.

– Olen erittäin iloinen tästä vastaanotosta, kuinka innoissaan, liki hikipäissään ruvettiin voimistelemaan! Minä kutsun tätä nyt voimistelupalloksi, mutta se voi olla kuntopallo, virkistyspallo, tai vaan villapallo. Tämä vastaanotto oli mielestäni aivan ihana, Valtanen sanoo.

Hän on ajatellut palloista olevan hyötyä palvelukeskuksen asukkaille fysioterapian apuvälineenä, kuten käsien ja jalkojen liikunnassa. Pallot voivat taipua myös muistipeliksi.

– Meillä on sellainen idea, että vanhukset istuisivat ringissä, ja keskelle pannaan saavi. Jokainen voisi nakata pallon sinne, ja sitten pitää muistaa, mikä on oma pallo, Valtanen sanoo.

Heti, kun vierustoveri tekee, niin toinenkin vieressä innostuu tekemään.

Hanna Väisänen

Valtanen haluaisi saada mukaan neulomispuuhiin lisää ihmisiä, jotta palloja voitaisiin tehdä enemmän ja useammille vanhuksille.

– Niille on ilmeinen tarve. Kuntohoitaja täällä totesi, ettei tahdo olla välineitä. Tämä olisi yksinkertainen väline, joka ei vahingoita ketään eikä mitään, kertoo Valtanen.

Kuntopallo taipuu moneksi

Pallot otetaan Palvelukeskus Kalliossa jumppakäyttöön heti.

– Pyöräytä hartioita!, ohjeistaa fysioterapeutti Hanna Väisänen.

– Nehän paukkaa ja ruskaa!, huikkaa yksi ikääntyneistä rouvista jumpatessaan ahkerasti.

On hyvin palkitsevaa nähdä, miten jumppaajat saavat nostettua kädet ilmaan, kertoo Väisänen.

– Tulee sellainen olo, että jes! Nyt on taas onnistuttu jossain.

Fysioterapeutti Hanna Väisänen näyttää mallia neulepallojen avulla tehtävään jumppaan. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Väisänen on suunnitellut jumpan ja muistipelien lisäksi esimerkiksi tarkkuuteen liittyvää liikuntaa pallojen kanssa. Kuntopalloista hän ei ole aiemmin vanhainkodeissa kuullut, ja pitää villapalloja hyödyllisinä.

– Pallosta on hyötyä tuntoaistin puolesta, ja pikkuisen saa voimaa käsille, sen verran kuin pystyy puristamaan. Pallon muoto monesti aktivoi vanhusta ja muistisairastakin ihmistä pelaamaan ja ottamaan pallosta kiinni ja ottamaan koppia. Mitä värikkäämpiä palloja, sitä enemmän ne luovat mielenkiintoa, Väisänen kuvailee.

Väisänen osasi odottaa innokasta vastaanottoa, mutta yllättyi silti jumppatuokioon osallistuneiden aktiivisuudesta.

– Heti, kun vierustoveri tekee, niin toinenkin vieressä innostuu tekemään. Sitä on aina loistavaa katsoa isommassa jumppaporukassa.