Urheiluseuroilla isoja velkoja Kuopion kaupungille: "Uutta velkaa ei saa enää tulla"

Eniten saatavia Kuopion kaupungilla on KuPS Oy:lta. Maksamattomista laskuista viivästyskorkoineen ja perintäkuluineen kertyy yhteensä yli 57 000 euroa. Kaikkiaan urheiluseurojen maksamattomia laskuja ja perintäkuluja on yli 100 000 euron arvosta.

laskutus
Kuopion keskuskenttä.
YLE / Toni Pitkänen

Kuopion Taitoluistelijat, Kuopion Palloseura, Puijon Hiihtoseura ja Kuopion Seudun Pesäpalloilijat ovat jättäneet maksamatta laskuja Kuopion kaupungille. Kuopion Taitoluistelijoille velkaa on kertynyt lähes 56 000 euroa, Kuopion Palloseuralle runsaat 57 000 euroa, Puijon Hiihtoseuralle noin 28 000 euroa ja Kuopion Seudun Pesäpalloilijoille hieman alle 4 000 euroa.

– Emme ole yrityksistä huolimatta saaneet maksuja. Rästeihin on hyvin erilaisia syitä. Seuralla on voinut mennä huonosti useista syistä ja on tullut velkoja, kertoo palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas.

Rästejä on kertynyt lähinnä parin viime vuoden aikana ja kyse on Vähäkankaan mukaan pääosin vuokramaksuista. Saatavista on tehty maksusuunnitelmat.

– Toimilla on haluttu, ettei tulisi enää turhia perintäkuluja ja saisimme omamme takaisin. Emme myöskään halua, että yleishyödyllistä työtä tekevät seurat joutuisivat vaikkapa lopettamaan toimintansa näiden maksurästien vuoksi, Vähäkangas kertoo.

Kaupunki tehostaa seurantaa

Vähäkankaan mukaan maksusuunnitelmien hyväksyminen on ehto sille, että seuroille maksetaan kaupungin tukea.

Kaupungin ja Puijon Hiihtoseuran välinen maksusuunnitelma allekirjoitettiin 1. helmikuuta. Samana päivänä Kuopion kaupunginhallitus myönsi hiihtoseuralle 10 000 euron lisäavustuksen sen järjestämien kilpailujen lumiolosuhteiden varmistamiseen.

Muutkin seurat ovat allekirjoittaneet maksusuunnitelman. Niiden mukaan Kuopion Taitoluistelijoilla velan maksu kestää vuoteen 2027 ja Puijon Hiihtoseuralla vuoteen 2018.

KuPsin maksuaikataulun laatiminen on Vähäkankaan mukaan vielä kesken.

– Uutta velkaa saa enää tulla, Vähäkangas painottaa.

Vähäkangas kertoo, että Kuopion kaupunki tehostaa nyt myös seurantaansa, ettei vastaavanlaista tilannetta pääsisi syntymään.

– Tarkoituksena on, että jos tulee pienikin maksuhäiriö niin heti päästään puuttumaan asiaan, Vähäkangas sanoo.

Juttua muokattu 17.2.2016 kello 13:17: Juttuun lisätty rästien maksusuunnitelmien aikataulu ja Vähäkankaan sitaattia on muokattu. Maksusuunnitelman mukaan rästien maksu kestää Kuopion Taitoluistelijoilta vuoteen 2027, vaikka aiemmin Pekka Vähäkangas muisteli, että rästiin jääneet maksut hoidetaan tämän vuoden aikana.