Sipilä: Maahanmuuton kulut tuskin vaativat lisäleikkauksia

Pääministeri Juha Sipilän mukaan turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut ovat mahtumassa budjettikehysten sisäpuolelle. Maahanmuuton kulut eivät Sipilän arvion mukaan vaadi näillä näkymin lisälainaa eikä ylimääräisiä leikkauksia.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.Yle

Pääministeri Juha Sipilä vastasi tiistaina perussuomalaisten Sampo Terhon ehdotukseen maahanmuuton kulujen kattamisesta lisävelalla. Sipilän mielestä keskustelu on ennenaikaista.

– Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä mitään syytä, etteikö kaikki kulut sopisi kehysten sisälle, kun pidetään huoli, että säästötavoite saadaan kasaan, Sipilä sanoi eduskuntaan saapuessaan.

Sipilä korosti, että kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet neljän miljardin euron säästöihin hallituskaudella. Sipilän mukaan lisäleikkaukset tulevat kyseeseen vasta sitten, jos pitää mennä yli tämän neljän miljardin.

– Emme halua tilannetta, missä maahanmuuton kulut ja lisäleikkaukset ovat vastakkain yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Sipilä ei halunnut arvioida tilannetta, jos kulut eivät kaikesta huolimatta mahdukaan budjettiraamiin.

– Jos olisi jos niin silloin myös lehmät lentäisivät. Ei mennä vielä sinne asti jossittelemaan.

Stubb: Kehysten ulkopuolella piikki olisi auki

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) torjui jo lauantaina ajatuksen maahanmuuton kulujen siirtämisestä budjettikehysten ulkopuolelle. Stubbin kanta asiassa ei ole muuttunut.

- Kyse on siitä, miten kontrolloimme maahanmuutto- ja turvapaikanhakijamenoja kokonaisuudessaan. Kaikista parhaiten se tapahtuu kehysten sisällä, Stubb sanoi toimittajille tiistaina eduskunnassa.

Stubb arvioi myös, että turvapaikanhakijoihin liittyvät menot pysyvät budjettiraamin sisällä.

- Jos siirtäisimme turvapaikkamenot kehysten ulkopuolelle niin käytännössä se tarkoittaisi sitä, että piikki olisi auki. Se olisi käytännössä myös vetovoimatekijä.