Lahtelainen Roux valittiin vuoden ravintolaksi

Vuoden ravintola tulee poikkeuksellisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Vuoden ravintola -palkinto on jaettu 31 vuoden ajan, ja sinä aikana palkinto on jaettu muualle kuin Helsinkiin vain muutaman kerran.

Kotimaa
Saara Alander puuhastelee työpaikallaan.
Taavi Salmivaara / Yle

Suomen Gastronomien seura on valinnut vuoden ravintolaksi 2016 lahtelaisen Rouxin. Palkinnosta 31 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Rouxin pitkäjänteisellä työllä korkealaatuisen klassisen ranskalaisen keittiötaiteen vaalimiseksi.

Roux on pyörinyt Lahdessa yhdeksän vuoden ajan. Ravintola on rakennettu vanhoihin, aikoinaan apteekkikäytössä olleisiin tiloihin. Ravintolaa pyörittää yrittäjäpariskunta Kati ja Sami Häkkinen.

Kati Häkkinen kertoo heidän saaneen tiedon palkitsemisesta jo puolitoista viikkoa sitten.

– Piti malttaa olla hiljaa tähän asti. Nyt voimme juhlia. Hieno tunnustus.

Taantuma kuritti, mutta Roux selvisi

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua. Palkintoraati kehuu lahtelaisravintolaa tyylipuhtaaksi fine dining -ravintolaksi, joka yhdistää ruoan ja viinin, viihtyisän miljöön ja hyvän palvelun.

Ihmiset satsaavat ruokailuun ja illanistujaisiin. Ruoasta ei ainakaan tingitä.

Kati Häkkinen

Kati Häkkinen myöntää, ettei fine dining -ravintolan luotsaaminen Lahdessa ei aina ole ollut aivan helppo tehtävä. Toisaalta hän sanoo uskovansa siihen, että tarjonta luo kysyntää.

Vaikka lahtelaiset ovat Häkkisen mukaan ottaneet ravintolan omakseen, taloustaantuma on tuntunut myös Rouxissa. Vuodet 2008 ja 2009 olivat yrittäjän mukaan vaikeimmat. Tuolloin ravintolassa jouduttiin leikkaamaan kustannuksia ja vähentämään henkilökuntaa.

– Mutta kanta-asiakkaat pelastivat meidät. Tällä hetkellä menee oikein hyvin. Ihmiset satsaavat ruokailuun ja illanistujaisiin. Ruoasta ei ainakaan tingitä.