1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Influenssaa Pohjois-Savossakin tavanomaista enemmän – kolme kuollut

Influenssatapauksia on todettu maakunnassa selvästi enemmän kuin viime vuosina. Laboratoriokokeilla todennettujen tautitapausten määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun. Kolmen iäkkään potilaan kuolemassa influenssa on ollut ainakin osasyy.

influenssa
Elohopeakuumemittari näyttää 40 astetta.
Sami Pöntinen / Yle

Influenssa-aalto jyllää nyt Pohjois-Savossakin tavanomaista voimakkaampana. Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että influenssatapauksia on ollut meneillään olevan epidemian aikana selvästi enemmän kuin viime vuosina. Nyt lähennellään jo vuoden 2009 sikainfluenssapandemian tautilukemia.

Teho-osastolla on ollut tällä viikolla muutamia influenssapotilaita ja vaikeita tautitapauksia on nyt enemmän kuin esimerkiksi vielä pari viikkoa sitten. Potilaskuolemissa influenssan on todettu olevan osasyynä käynnissä olevan influenssakauden aikana kolmessa tapauksessa, kaikki menehtyneet olivat iäkkäitä ihmisiä.

80 prosenttia todetuista tautitapauksista on H1N1-virusta eli niin sanottua sikainfluenssaa. Infektiosairauksien ylilääkäri Irma Koivula KYSistä ei vielä uskalla arvioida epidemian huipun olevan saavutettu. Hyvä merkki on kuitenkin se, että otetuista näytteistä positiivisiksi osoittautuneiden näytteiden määrä on vähentynyt.

Esimerkiksi tammikuun viimeisellä viikolla näytteitä otettiin 226, joista noin 45 prosenttia oli positiivisia. Viime viikolla tutkituista 244 näytteestä positiivisia oli enää noin 30 prosenttia.

Lue seuraavaksi