Pankkitunnuksia huijataan nyt virheettömällä suomen kielellä

Danske Bank varoitti tiistaina taitavasta nettitunnusten kalastelusta. Vielä joitakin vuosia sitten kalastelun saattoi tunnistaa helposti huonosta ja koneella käännetystä suomen kielestä, mutta nykyään huijarit käyttävät sujuvaa suomea.

Kotimaa
Grafiikka
Yle

Verkkopankkitunnusten kalastelu on yhä taitavampaa. Danske Bank varoitti tiistaina taitavasta verkkopankkitunnusten huijausviestistä.

Asiakkaille on lähetetty hyvällä suomen kielellä kirjoitettuja sähköposteja, joissa kehotetaan uusimaan vanhentunut verkkopankkiohjelmisto avaamalla viestin mukana tullut linkki. Tämän jälkeen asiakkaalle luvataan soittaa.

–Aiemmin huijausyrityksen saattoi tunnistaa huonosta konekäännöksestä, mutta nykyisin viestit on kirjoitettu hyvällä suomen kielellä. Huijarit ovat viime vuosina selvästi panostaneet kieleen. Aiemmin pieni kielialueemme suojasi meitä, mutta ei enää, Teppo Havo Danske Bankin viestinnästä sanoo.

Aiemmin pieni kielialueemme suojasi meitä, mutta ei enää.

Teppo Havo Danske Bankin viestinnästä

Huijaukset tunnistetaan kohtuullisesti

Havo arvioi, että verkkopankkihuijaukset ovat tulleet jäädäkseen. Asiakkaat osaavat nykyisin tunnistaa huijarit kohtuullisen hyvin, ja pankki saa huijausviesteistä usein ilmoituksen tarkkaavaisilta asiakkailtaan. Jotkut asiakkaat kuitenkin haksahtavat viesteihin.

– On hyvin tärkeää, että ilmiöstä puhutaan. Ihmisten ei milloinkaan pidä antaa tunnuksiaan tällaisille kyselijöille. Me emme koskaan pyydä verkkopankkitunnuksia sähköpostilla tai puhelimella, Teppo Havo sanoo.