Moni haluaa meren viimeiseksi leposijakseen – seurakunnalla jatkuva sirotuslupa

Vainajan tuhkan sirottelu mereen on yleistynyt selvästi Kotkassa. Viime vuonna mereen päätyivät Kotkassa lähes 130 vainajan tuhkat. Seurakunta on hankkinut varta vasten jatkuvan sirotusluvan Ankkuriluotoon.

Kirkasta teräsjäätä muodostuu ensimmäisen vuorokauden aikana nopeasti. Kuva: YLE / Raine Martikainen

Meri vetää puoleensa viimeisenä leposijana etenkin merikaupungeissa.

Tuhkahautauksen lisäännyttyä esimerkiksi Kotkassa tuhkan sirottelu mereen on yleistynyt selvästi. Viime vuonna Kotkassa mereen päätyi 129 vainajan tuhkat.

Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikön Raimo Heikkisen mukaan Kotka-Kymin seurakunnalla on ollut jatkuva tuhkan sirotuslupa Ankkuriluotoon vuodesta 2004, jolloin uusi hautaustoimilaki tuli voimaan. Sen mukaan tuhkan saa sirotella rannalta mereen, mutta siihen tarvitaan maanomistajan lupa.

– Olemme pyrkineet helpottamaan kulkua Ankkuriluotoon muun muassa kaiteella, mutta seurakuntalaisilta on tullut toiveita myös parempien portaiden saamiseksi Ankkuriluotoon, Raimo Heikkinen kertoo.

Kotkassa tuhka sirotellaan mereen useimmiten juuri Ankkuriluodossa, mutta monen vainajan tuhka haudataan myös ulapalla mereen uurnassa, joka vajoaa pohjaan.