Kaupungin uusi tapa hoitaa päihdepotilaat tuli A-klinikkasäätiölle äkkiä – "Pyrimme turvaamaan, ettei kukaan jää tyhjän päälle"

Kotkan kaupunki ottaa hoitaakseen avohoidon päihdepotilaat, jotka aikaisemmin asioivat A-klinikkasäätiön kanssa. Säätiölle harvinaislaatuinen muutos tuli nopeasti, mutta se pyrkii sopeutumaan tilanteeseen niin, että asiakkaat eivät kärsisi.

A-klinikkasäätiö
YLE / Anna Huittinen

A-klinikkasäätiö joutuu sopeutumaan nopeasti Kotkan kaupungin päätökseen osoittaa avohoidon päihdepotilaat hoidon alkuvaiheessa perusterveydenhuollon piiriin. Esimerkiksi korvaushoitoa on muualla Suomessa siirretty säätiöltä kuntien omaksi toiminnaksi, mutta samankaltaiseen ratkaisuun kuin Kotkassa säätiö on törmännyt aiemmin vasta Imatralla.

Kotkalaiset uudet avohoidon päihdepotilaat on ohjattu perusterveydenhuoltoon vuoden alusta. Uudistuksella pyritään siihen, että potilas saa hoitoa yhdeltä luukulta.

Päihderiippuvuutta hoidetaan aluksi terveyskeskuksessa kuten muitakin sairauksia. Tarvittaessa potilas voidaan ohjata terveysasemien psykiatrisille hoitajille tai uuteen mielenterveys- ja päihdetyön Miepä-keskukseen.

Vaikka muutos tapahtui A-klinikkasäätiön mukaan odotettua nopeammin, on se varautunut tilanteeseen jo solmimalla avohoidon puolella jo etukäteen määräaikaisia työsuhteita.

– 300 asiakasta kun lähtee, se on tosi iso osa. Perusterveydenhuollon ruuhkaan ja arkeen kun he menevät, on vähän huoli heistä, mutta olemme toiveikkaita, että se toimii, pohtii A-klinikkasäätiön aluejohtaja Heli Kainulainen.

Muutos on herättänyt huolta myös asiakkaiden keskuudessa.

– Jonkin verran asiakkaat ovat olleet yhteydessä, heillä on hätä, mutta pyrimme turvaamaan, ettei kukaan jää tyhjän päälle, Kainulainen vakuuttaa.

Aluejohtajan mukaan vielä ei ole täysin selvää, siirtyvätkö myös kaikki erikoistuneempaa ja avohoitoa tarvitsevat asiakkaat suoraan perusterveydenhuoltoon.

Erikoistuneesta avohoidosta A-klinikkasäätiölle jää joka tapauksessa Kotkassa korvaushoito. Lisäksi säätiö huolehtii kaupungissa päihderiippuvaisten laitoshoidosta.