Millaista työtä turvapaikanhakija voi tehdä? Sitä selvitetään uudessa keskuksessa

Ammattikorkeakoulu Metropolian perustamassa näyttökeskuksessa selvitetään turvapaikanhakijoiden ammatillinen osaaminen ja helpotetaan heidän pääsyään työelämään. Toiminta pyritään aloittamaan keväällä.

turvapaikanhakijat
Turvapaikan hakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella.
Turvapaikan hakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudulla toimiva ammattikorkeakoulu Metropolia perustaa Suomen ensimmäisen näyttökeskuksen turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille.

Keskuksessa arvioidaan koulutuksen täydentämistarpeita, edistetään turvapaikanhakijoiden kotoutumista ja nopeutetaan väyliä työelämään.

Hankkeen pilottiversio on tarkoitus saada käyntiin keväällä.

– Aloitamme hieman pienemmällä porukalla ja kokeilemme käytäntöjä. Tositoimiin on tarkoitus ryhtyä viimeistään syksyllä, kertoo Metropolian yhteiskuntasuhteiden johtaja Tuire Ranta-Meyer.

Ranta-Meyerin mukaan näyttökeskukselle tuntuu olevan kova kysyntä.

– Olen saanut paljon yhteydenottoja Suomeen tulleilta maahanmuuttajilta ja turvapaikanhakijoilta. Myös vastaanottokeskuksista ja vapaaehtoistyön kentältä on otettu yhteyttä.

Osaaminen selvitetään tehokkaasti

Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien ammatillinen osaaminen pyritään saamaan keskuksessa selville tehokkaasti.

– Pystytään aika nopeasti katsomaan, että ovatko ne perusasiat hallussa. Ymmärtääkö esimerkiksi virtapiireistä ja tietotekniikan ohjelmointikielistä.

Keskus palvelee yhden luukun periaatteella erityisesti eteläisen Suomen vastaanottokeskuksia ja niihin sijoitettuja turvapaikanhakijoita tai oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia.

Näyttökeskus keskittyy aluksi tekniikan alaan, koska tällä hetkellä turvapaikanhakijoista valtaosa on 20–29-vuotiaita miehiä.

Näyttökeskustoimintaa on tarkoitus laajentaa myöhemmin koskemaan myös muita koulutusaloja, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalaa.