Lasten terveystiedot ja lääkereseptit vihdoin verkkoon – Omakanta-palvelu laajenee syksyllä

Vanhemmat voivat pyytää lapsensa lääkemääräyksen uusimista syksyllä verkossa. Tulevaisuudessa pitäisi onnistua myös esimerkiksi iäkkään sukulaisen puolesta asiointi.

Kotimaa
Sähköisestä reseptikannasta tulostettuja reseptejä.
Sähköisestä reseptikannasta tulostettuja reseptejä.Yle

Vanhemmat pääsevät vihdoin ensi syksynä katsomaan lastensa terveystietoja ja pyytämään heidän lääkereseptiensä uusimista verkossa, kun valtakunnallinen Omakanta (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelu laajenee koskemaan alaikäisiä.

Tieto alaikäisistä huollettavista välittyy Omakanta-palveluun Väestörekisterikeskuksesta automaattisesti, eli huoltajien ei tarvitse hakea tai ilmoittaa tietoja itse.

Palvelussa voi katsella muun muassa sähköisiä reseptejä, diagnooseja ja laboratoriotutkimusten tuloksia.

Pankkitunnuksilla reseptejä uusimaan

Myöhemmin palveluun tulee myös mahdollisuus toisen puolesta asiointiin eli esimerkiksi iäkkäiden sukulaisten terveystietojen katseluun ja reseptien uusimiseen.

Toisen puolesta asiointi vaatii valtakirjan allekirjoittamista, mutta tavoite on, että valtakirjan voisi antaa sähköisesti, kertoo kehittämispäällikkö Maritta Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

– Tarve tälle on iso, toisen puolesta asiointi on todella kysytty palvelu.

Tähän mennessä Omakanta-palvelussa on voinut katsella vain omia terveystietoja, kuten diagnooseja, laboratoriotutkimusten tuloksia ja lääkemääräyksiä.

Kirjautuminen palveluun onnistuu pankkitunnuksilla tai matkapuhelimella, jonka SIM-kortissa on mobiilivarmenne. Kolmas vaihtoehto on poliisilta haettava sähköinen henkilökortti ja tietokoneeseen liitettävä lukijalaite.

Yli 10-vuotias voi kieltää tietojen antamisen

Lasten tietojen katselu piti tulla mahdolliseksi jo kesällä, mutta Omakanta-palvelun ja Väestörekisterikeskuksen palvelun yhteen sovittaminen on kestänyt, Maritta Korhonen kertoo.

Syksyn aikana huoltajien tiedoissa näkyvät alle 10-vuotiaat huollettavat.

Seuraavaksi palveluun saadaan 10–18-vuotiaiden tiedot, kunhan kaikki tietojärjestelmät ovat valmiita, Korhonen arvioi. Tämän ikäisten kohdalla täytyy huomioida alaikäisen mahdollisuus päättää terveystietojensa luovuttamisesta.

– Potilaslaissa todetaan, että jos terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi, että alaikäinen on riittävän kypsä päättämään omista asioistaan, hän voi myös kieltää potilastietojen luovuttamisen vanhemmilleen.

Potilastietojärjestelmässä ei ole vielä sellaista mekanismia, jossa voitaisiin merkitä, että kypsä alaikäinen on kieltänyt tietojen luovuttamisen, Korhonen sanoo.

Laissa alaikäisen kypsyydelle ei ole ikärajaa, mutta STM on vetänyt Omakanta-palvelussa rajan 10-vuotiaisiin.

– Pääsääntöisesti alle 10-vuotiaat eivät ole vielä kypsiä, Korhonen sanoo.