Italiassa tehty helikopteri työllistää jatkossa Utin asentajaopiskelijoita: "Lisäpotkua länsimaiseen kalustoon"

Kouvolan seudun ammattiopiston helikopteriasennuksen linja kehittyy ja kansainvälistyy. Tiistaina ammattiopisto sai käyttöön uuden koulutuskäyttöön tarkoitetun helikopterin. Sunnuntaina oppilaitos otti vastaan lentokonetekniikan linjan ensimmäiset vaihto-opiskelijat Saksan Alsdorfista.

helikopterit
Helikopteri
Ville Pisto / Yle

KOUVOLA Kouvolan seudun ammattiopiston (KSAO) helikopteriasentajakoulutus kansainvälistyy. KSAOn lentokonetekniikan linjan ensimmäiset vaihto-opiskelijat saapuivat Saksasta Berufskolleg Alsdorfista sunnuntaina.

Vaihdon aikana saksalaiset ja suomalaiset opiskelijat muun muassa perehtyvät potkuritekniikkaan ja työskentelevät yhdessä. Saksalaisille keskeinen tavoite on kielitaidon kohentaminen. Lentokonealalla usein käytetty kieli on englanti, niin myös helikopteriasennuksen linjalla.

Onnistuessaan vaihto avaa mahdollisuuksia myös KSAOn helikopteriasentajille lähteä jatkossa vaihtoon Saksan Alsdorfiin.

– Lisäksi valmistelemme parhaillaan yhteistyön aloittamista alankomaalaisen yhteistyökumppanin kanssa, toteaa KSAOn rehtori Timo Olli.

Saksalaisopiskelijat viettävät Kouvolan Utissa neljä viikkoa.

Tiistaina Uttiin puolestaan tuotiin uusi opetuskäyttöön tarkoitettu italialaisvalmisteinen OH-HRG Agusta AB206A-helikopteri. Yksimoottorinen kevyt Agusta on Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen käytöstä poistettu helikopteri.

– Kaikki helikopteriasentajat tulevat tekemään töitä sen kanssa. Helikopteri antaa lisäpotkua länsimaiseen kalustoon. Se tulee tarpeeseen, sanoo lentokonealan koulutuspäällikkö Samu Linnimaa.

Uuden Agustan lisäksi KSAOn lentokoneasennuksen linjalla on käytössä esimerkiksi kaksi neuvostovalmisteista Mi-8-kuljetuskopteria ja Hughes 500-helikopteri.