Koe uusi yle.fi

Meneekö Suomelta maailmantalouden buumi ohi – "Seurauksia en halua edes ajatella"

Suomi uhkaa menettää mahdollisuuden saada taloudelleen apua vielä kasvavasta maailmantaloudesta. Suomen Yrittäjien mukaan oma talous on saatava kasvuun kahden vuoden kuluessa. Sen jälkeen on entistä vaikeampaa saada talouteen vauhtia viennistä.

talous
Kontteja laivan kannella.
Maailmankauppa on alkanut osoittaa hiipumisen merkkejä.Alex Hofford / EPA

Suomelta uhkaa mennä ohi kokonainen maailmantalouden nousukausi. Suomen Yrittäjät varoittelee maailmantalouden hiipumisesta kertovista merkeistä.

Yrittäjien ekonomistin Petri Malisen mukaan maailmantalouden vetoapua on tarjolla enää pari vuotta. Sen aikana Suomen talouteen pitäisi kerätä puskuria, jonka turvin selvittäisiin odotettavissa olevan maailmantalouden hiipuvan jakson yli.

– Taantuma on koputtelemassa oven takana, Malinen luonnehtii maailmantalouden tilaa.

Suurin huoli on Kiinasta, jonka poikkeuksellinen ja vuosia jatkunut kasvukausi on ollut Suomelle lähes lottovoitto, tähän saakka. Nyt Kiinan kasvunäkymät hiipuvat ja Suomen vientimahdollisuudet sen mukana. Vientiteollisuus on hyötynyt Kiinan kasvusta, mutta silti kokonaisuutena Suomen talous junnaa nollan tuntumassa. Työllisyystilanne Suomessa on synkentynyt jo nyt.

Työllisyyttä ja yritysten kannattavuutta pitäisi kohentaa vielä hyvän sään aikana. Malisen mukaan nyt on jo ”äärimmäinen kiire, että saataisiin edes muutama kasvuvuosi”.

– Meillä on korkeintaan pari kolme vuotta aikaa päästä kasvuun kiinni, muuten olemme hävinneet tämän kasvusyklin.

Maailmantalouden edellisen alamäen koittaessa 2007, Suomi oli huomattavasti vahvemmilla kuin nyt velkaantumisen ja työllisyyden takia. Nyt maailmantalouden kasvuennusteita viilataan pienemmiksi. Esimerkiksi IMF leikkasi syksyn ennustettaan heti tammikuussa.

– En halua edes ajatella, miten paha tilanne se on, kun otamme vastaan seuraavan taantuman, Malinen synkistelee Suomen kohtaloa.

Hän uskoo, että työehtojen paikallisen sopimisen laajentaminen olisi selkein tapa kohentaa kilpailukykyä ja vieläpä tavalla, jossa hänen mukaansa voittaisivat niin työntekijät kuin -antajatkin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Hyönteisruoka

Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille

Paini

Petra Olli hävisi avauksensa MM-paineissa