Heititkö arvotavaraa vahingossa roskiin? Jätekuormaa voi päästä vielä tonkimaan

Kadonneiden papereiden ja arvotavaroiden etsiminen jätevuoren seasta ei ole mitenkään ennenkuulumatonta. Kankaanpäässä puhdistuspalveluista huolehtiva Tarmo Jussila kertoo, että moni on käynyt tutkimassa kaatopaikalle kuljetettavaa kuormaa. Joskus etsintä on tuottanut tulostakin.

Kankaanpää
Roskakasa
Pyry Sarkiola / Yle

Jos sormus päätyy siivouksen yhteydessä roskikseen, on sen pelastaminen kaatopaikkakuormasta melko mahdoton tehtävä. Yrittää toki sopii.

– Jos jotain on mennyt hukkaan, olemme päästäneet ihmisiä katsomaan kaatopaikalle tyhjennettävää kuormaa. Aika huonolla menestyksellä etsinnät ovat sujuneet, kertoo Tarmo Jussila kankaanpääläisestä puhdistuspalvelusta.

Erityisesti puristimen läpi kulkevat jätteet ovat käsittelyn jälkeen siinä kunnossa, että etsinnät voi unohtaa. Lajiteltavien jätteiden kanssa voi käydä parempi tuuri.

– Lajittelemme metallit, puut, pahvit ja lasit eri lavoille. Laskujakin sieltä välillä pengotaan, mutta yksittäisen paperin löytäminen viiden kuution kasasta on melko vaikeaa. Joskus voi silti onnistaa. Onhan joku löytänyt lavalta puhelimensakin, Jussila kertoo.