1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on kuollut

YK:n kuudes pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on kuollut. Egyptiläinen Boutros-Ghali kuoli 93-vuotiaana. Hän toimi YK:n pääsihteerinä vuosina 1992–1997.

Ulkomaat
Boutros Boutros-Ghali.
Boutros Boutros-Ghali 16. helmikuuta 1996 YK:n päämäjassa New Yorkissa.YK / EPA

YK:n pääsihteerinä vuosina 1992–1997 toiminut Boutros Boutros-Ghali on kuollut, kertoo YK:n turvallisuusneuvosto. Hän oli kuollessaan 93-vuotias.

Boutros-Ghalin kuolemasta ilmoitti YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Argentiinan YK-lähettiläs Rafael Ramirez. Egyptin valtion uutistoimiston mukaan Boutros-Ghali kuoli kairolaisessa sairaalassa.

Boutros-Ghali oli ensimmäinen afrikkalainen YK:n pääsihteeri. Hän toimi tehtävässä yhden kauden.

Ennen YK-uraansa hän toimi eri ministeritehtävissä kotimaassaan Egyptissä. Boutros-Ghali valmistui vuonna 1946 Kairon yliopistosta ja jatkoi opintojaan Pariisin yliopistossa, josta hän valmistui kansainvälisen oikeuden tohtoriksi vuonna 1949.

Boutros-Ghalin pääsihteerin ajan haastavimpia kansainvälisiä kriisejä olivat muun muassa Jugoslavian hajoamissodat ja Ruandan kansanmurha.

Boutros-Ghali on nykyisen YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin ohella yksi harvoista pääsihteereistä, joka on vieraillut Pohjois-Koreassa.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi