Koe uusi yle.fi

Merenkurkun laivahankkeelle sittenkin rahaa valtiolta

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tiistaina antaa lisärahaa Merenkurkun liikenteeseen. Valiokunta päätti puoltaa Suomen EU-tukihakemusta täydentämällä sitä kymmenellä miljoonalla eurolla.

Kotimaa
Artistinen piirosnäkemys tulevasta aluksesta.
Vaasan ja Uumajan välille räätälöidyn matkustajalautta, joka soveltuu talvimerenkulkuun ja käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita.midwayalignment.eu

Suomen valtio lähtee mukaan tukemaan Merenkurkun liikennettä lisärahalla. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tiistaina, että se puoltaa Suomen CEF-tukihakemusta EU:lle täydentämällä sitä 10 miljoonalla eurolla.

Lisärahoituksen käyttökohde on Merenkurkun liikenteen Midway Alignment -hanke. Hanke sisältää uuden Vaasan ja Uumajan välille räätälöidyn matkustajalautan, joka soveltuu talvimerenkulkuun ja käyttää vaihtoehtoisia polttoaineita.

Hankkeen kokonaiskustannus on 191,5 miljoonaa euroa, josta Suomen valtio sitoutuu rahoittamaan enintään 25 miljoonaa euroa.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry oli tyytyväinen osapäätökseen. Päätös merkitsee, että hanke voi edetä komission päätettäväksi.

– Tällä on todella iso merkitys Vaasan kaupungille, mutta myös Merenkurkun koko liikenteelle, Pohjanmaan maakunnalle ja koko Suomelle.

– Tämän päätöksen myötä pystytään tarjoamaan mahdollisuutta, jolla koko Suomi kytkeytyy tiiviimmin Euroopan kuljetusverkostoihin. Se luo valtavat mahdollisuudet elinkeinoelämälle ja ihmisten liikkuvuudelle, Häyry sanoi.

Merenkurkun liikenteen kehittäminen siirtyy nyt Brysselin päätettäväksi. Komission päätöksiä on odotettavissa loppukesän tai syksyn aikana.