Kokemuksia sairaalasta: "Synnytysosastosta on tullut yleinen näyttelytila"

Yksityisyyden suojana on sairaalassa usein vain verho. Etenkin sekahuoneiden puutteellinen näkösuojaus järkytti Yle Uutisten keskusteluun osallistuneita.

Kotimaa
Sairaanhoitaja kipsaa potilaan jalkaa.
Antti Eintola / Yle

Yle Tampere käsitteli jokin aika siten artikkelissaan sairaaloiden intimiteettisuojaa. Aihe kirvoitti kymmenittäin kommentteja, joissa kritisoitiin sairaaloiden hoitokäytäntöjä.

Nimimerkki seitsemän äiti kertoo yksityisyyden karisseen synnytysosastolla. Ohuen verhon takana kätilö ja joskus muutama opiskelijakin on tutkinut alapäätä, ja viereisen verhon takana on ollut menossa sama toimitus.

Kirjoittajan mukaan synnytysosastosta on tullut yleinen näyttelytila, jossa miehiä ja sukulaisia ramppaa pitkin päivää.

Samanlaisia kokemuksia on nimimerkki Annalla, jonka mukaan synnytys on tilanteena ollut kaikkein pahin. Hänen mukaan kaikki jotka huoneeseen tulivat, laittoivat kätensä alakertaan mitään kyselemättä.

Nimimerkki Kvick lisää edellisiin, ettei sairaaloissa ole minkäänlaista intimiteettisuojaa.

Potilaatkin ovat ihmisiä

Miksi ei potilaalta kysytä lupaa sijoituksesta sekahuoneeseen.

Nimimerkki Peräpukamat

NimimerkkiPeräpukamatkertoo järkyttyneensä leikkauksen jälkeen, kun hän huomasi olevansa sekahuoneessa ainoana naisena.

Kirjoittaja joutui järjestämään itse suojakseen verhot, jotka nekin "saivat kyytiä" useiden katetrointien aikana.

Nimimerkki Päivistä jo pelkkä ajatus sekahuoneesta kuulostaa täysin käsittämättömältä ja sopimattomalta. Hänen mukaansa sekahuoneisiin sisältyy riski tulla ahdistelluksi.

Sekahuoneet ovat arkea myös Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Yksi kirjoittajista kirjoittaa äidistään, jonka huonekaverina oli mies. Vaikka tapaus ei pahemmin haitannut, kirjoittajan mielestä paranemisen kannalta on tärkeää, että potilaita kohdellaan ihmisinä.

Nimimerkki Hoitaja toteaa, että tapana on ohjata omaiset ja vieraat ulos huoneista hoitotoimenpiteiden ajaksi. Potilaan intimiteetti ja yksityisyyden suoja ovat hänen mukaansa asioita, jotka opetetaan aivan ensimmäiseksi.