1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Boutros Boutros-Ghali jäi kriisien jalkoihin – YK:n kuudes pääsihteeri jakoi maailman mielipiteen

YK:n ensimmäinen afrikkalainen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali luotsasi YK:ta läpi kriisivuosien ja maksoi siitä uransa jatkon. Yhden kauden palvellut pääsihteeri halusi auttaa nälkää näkeviä, mutta häntä arvosteltiin muiden kriisien vähättelystä.

Ulkomaat
Boutros Boutros-Ghali YK:n turvallisuusneuvostossa 1996.
Boutros Boutros-Ghali YK:n turvallisuusneuvostossa 1996.UNTV

YK:n turvallisuusneuvosto hiljentyi tiistaina minuutiksi muistamaan kuudetta pääsihteeriään Boutros Boutros-Ghalia. YK:n ensimmäinen afrikkalainen pääsihteeri kuoli egyptiläisessä sairaalassa 93-vuotiaana.

Maailma muistaa Boutros-Ghalin YK:n yhden kauden pääsihteerinä, jonka ura loppui Yhdysvaltain käyttäessä veto-oikeuttaan valinnassa. Tuolloisen presidentin Bill Clintonin hallinto halusi tehtävään itselleen mieluisemman kandidaatin.´

Boutros-Ghali astui YK:n johtotehtävään tehtävään kylmän sodan jälkeisessä maailmassa vuonna 1992. Persianlahden sota oli juuri päättynyt ja Jugoslavian hajoamissodat alkaneet.

Arvosteltiin Bosnian kauhujen vähättelystä

Boutros-Ghalin kaudella riitti kriisejä. Balkanin sotien ja Lähi-idän ongelmien lisäksi Somaliassa nähtiin nälkää, Ruandassa tehtiin kansanmurha ja Angolassa sodittiin.

Osa näki egyptiläisessä taitavan diplomaatin, mutta hänellä riitti arvostelijoita. Moni koki, että YK ei puuttunut tarpeeksi nopeasti Ruandan ja Angolan tapahtumiin.

Muualla kuolema on suurempaa kuin täällä.

Boutros Boutros-Ghali Sarajevossa

Bosnian sodan aikana Boutros-Ghali järkytti monia sanoessaan Sarajevossa, ettei hän halua vähätellä maan kauhuja, mutta muissa maissa "kuolema oli suurempaa kuin täällä".

Boutros-Ghali käynnisti ensimmäisen YK:n humanitäärisen avustusoperaation Somaliaan, joka kärsi vakavasta nälänhädästä.

Ensimmäinen arabi YK:n johdossa

Boutros-Ghali syntyi koptikristittyyn perheeseen Kairossa vuonna 1922. Hän valmistui Kairon yliopistosta ja jatkoi opintojaan Pariisin yliopistossa, josta hän valmistui kansainvälisen oikeuden tohtoriksi vuonna 1949. Hän opiskeli myös Columbian yliopistossa Yhdysvalloissa.

Boutros-Ghalista tuli Egyptin ulkoministeri vuonna 1977 presidentti Anwar al-Sadatin kaudella. Häntä pidettiin muun muassa Egyptin ja Israelin vuoden 1979 rauhansopimuksen arkkitehtinä.

Hän nousi YK:n pääsihteeriksi perulaisen Javier Pérez de Cuéllarin jälkeen ja oli ensimmäisenä arabimaan edustaja tehtävässä.

Boutros Boutros-Ghali.
Boutros Boutros-Ghali.Reuters

YK-uran päätyttyä Boutros-Ghali toimi ranskaa puhuvien maiden järjestön La Francophonien puheenjohtajana vuoteen 2002 saakka.

Boutros-Ghali on ainoa YK:n pääsihteeri, jota ei ole äänestetty toiselle kaudelle. Hänen tilalleen vuonna 1997 nousi ghanalainen Kofi Annan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi