Tuomas Sammelvuo vie tiimioppia lentopalloilijoilta yrittäjille – "Kaikki ei voi olla johtajan varassa"

Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on tuttu näky puhujana erilaisissa tilaisuuksissa. Sammelvuon mukaan puhujana toimiminen on mitä parhainta valmentamista.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo
Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo puhui yrittäjille Mikkelissä. Kalle Pallonen/Yle

Lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo vietti 40-vuotissyntymäpäiviään Mikkelissä. Ei tosin lentopallon parissa, vaan puhumalla yrittäjille.

– Menee ne syntymäpäivät näinkin, mutta pidetään suuremmat juhlat myöhemmin. Tuossa parin kaverin kanssa puhuttiin, että aikaisemmin se oli 30 ja jotain ja nyt ollaan viidennelläkymmenellä, niin se muuttaa tilannetta, naurahtaa Sammelvuo.

Puhujana Sammelvuo ei ollut ensimmäistä kertaa. Monien muiden valmentajien tavoin lentopallomaajoukkueen päävalmentajakin on varsin tuttu näky erilaisten yleisöjen edessä.

Erään kollegan kanssa puhuin puhetilaisuuksista ja todettiin, että tämähän on valmentamista jos mikä

Tuomas Sammelvuo

– Käyn puhumassa sen verran kun päätyöltäni pystyn. Erään kollegan kanssa puhuin puhetilaisuuksista ja todettiin, että tämähän on valmentamista jos mikä. Tämä on erittäin hyvää valmentautumista valmentajan työhön. Puhutaan ihmisille ja pyritään saamaan heitä innostumaan, toteaa Sammelvuo.

Omassa työyhteisössään lentopallomaajoukkueen parissa Sammelvuo työskentelee ammattilaisten parissa, joita ei päävalmentajan mukaan tarvitse erikseen motivoida. Sammelvuo näkee kuitenkin maajoukkueessa samoja piirteitä, kuin missä tahansa työyhteisössä.

– Kun sama ryhmä on koolla välillä 150 vuorokautta vuodessa yhdessä, niin tottakai siellä tulee vaikka minkälaisia tilanteita eteen. Kun niitä pieniä kitkoja tulee eteen, niin ne pitää ratkoa heti, ettei ne pääse liian isoiksi, toteaa Sammelvuo.

Joukkue mukaan päätöksentekoon

Sammelvuon puheessa nousee useampaan otteeseen esille termi tiimityö.

– Korostan paljon sitä tiimityötä, ja sisäistä johtajuutta sekä keskustelua. Jos kaikki on johtajan varassa, niin silloin ollaan aika ohuen langan varassa. Se on hienoa, että me nykypäivän valmentajat puhutaan paljon siitä miten me osallistetaan ihmisiä ja saataisiin heitä mukaan päätöksen tekoon.

Ensi kesänä lentopallomaajoukkueella on edessään Maailmanliiga ja ensi syksynä EM-karsinnat. Päävalmentaja Sammelvuolla on edessään uudistustyötä.

– Koen, että me ollaan uusien asioiden äärellä ja meidän pitää pystyä uusiutumaan. Tässä on sopivasti aikaa tarkkailla sarjoja, olla yhteyksissä pelaajiin ja katsoa millä porukalla lähdetään liikkeelle, puntaroi Sammelvuo.

– Siitä on tullut tavallaan sellainen itsestäänselvyys, että Suomi pelaa arvokisoissa. Se on ollut erittäin kovan, monen kymmenen vuoden työn takana, että siihen päästy. Nyt halutaan jatkaa sitä, mutta se ei todellakaan tule ilmaiseksi.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus