1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Juncker: Britannian irtautuminen EU:sta ei ole vaihtoehto

Britannian pääministeri David Cameron vieraili tiistaina Brysselissä neuvottelemassa maan jäsenyysehdoista. Mitään konkreettista neuvotteluista ei kuulunut, eikä Cameron itse kommentoinut niitä lainkaan julkisuudessa.

Brexit
Mies nostaa Britannian lippua salkoon Euroopan komission edessä Brysselissä.
Olivier Hoslet / EPA

Britannian pääministeri David Cameron ei kommentoinut tiistaina Brysselissä käytyjä neuvotteluja Britannian EU-jäsenyydestä. Cameron on kiertänyt Eurooppaa neuvottelemassa myönnytyksistä Britannian jäsenehtoihin, jotta saarivaltio pysyisi unionissa.

Cameron tapasi Brysselissä EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, europarlamentin puhemiehen Martin Schulzin sekä kahden suurimman poliittisen ryhmän johtajat. Tapaamisen jälkeen Juncker vakuutti, ettei Britannian ero ole vaihtoehto EU:lle.

– Jos nyt sanoisin, että meillä on varasuunnitelma, se antaisi ymmärtää, että komissio olisi valmis tosissaan kuvittelemaan Britannian eroamisen Euroopan unionista, Juncker sanoo.

Puhemies Schultz puolestaan totesi europarlamentin käsittelevän Britannian esityksen, mutta mitään takuita niiden hyväksymisestä hän ei antanut. Britannia vaatii muun muassa sääntelyn keventämistä vapaakaupan helpottamiseksi ja Britanniaan muuttavien EU-kansalaisten sosiaalitukien rajoittamista.

Cameronin kanslia julkaisi tapaamisen jälkeen tiedotteen, jossa EU-johtajien kerrottiin kannattavan Britannian ehdotuksia ja olevan valmiita saattamaan ne käytäntöön Britannian kansanäänestyksen jälkeen. Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Äänestys käytänee kesäkuussa.

Britannian vaatimiin myönnytyksiin on tarkoitus saada ratkaisu torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi