Koe uusi yle.fi

Obama tyrmää Trumpin pyrkimyksen presidentiksi

Presidentti Barack Obama on huolissaan republikaanien presidenttiehdokkaiden lausunnoista, jotka kiistävät ilmastonmuutoksen.

Ulkomaat
Barack Obama
Barack ObamaMichael Nelson / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama jakoi tiistaina kovaa kritiikkiä republikaanien presidenttiehdokkaille. Obama sanoi olevansa huolestunut republikaanien käyttämästä retoriikasta ja lausunnoista, joissa ehdokkaat muun muassa tyrmäävät ilmastonmuutoksen. Kovimman presidentillisen läksytyksen sai miljardööri Donald Trump, jonka mahdollisuuksiin nousta presidentiksi Obama ei usko.

– Minä uskon yhä, ettei herra Trumpista tule presidenttiä. Syy tähän on se, että minulla on paljon luottamusta amerikkalaisia kohtaan. Ja uskon, että he tiedostavat presidenttiyden olevan kovaa työtä, Obama sanoo Kaliforniassa järjestetyn Kaakkois-Aasian johtajien tapaamisen yhteydessä.

Obama sanoi, ettei presidentin työ ole "tosi-tv -ohjelman juontamista", viitaten Trumpin Diili-ohjelmaan. Obama ei myöskään ole vakuuttunut siitä, kuinka hyvin möläytyksistä tunnettu Trump onnistuisi työskentelemään eri maiden johtajien kanssa.

69-vuotias Trump on pitkään pitänyt kärkisijaa mielipidekyselyissä. Iowan osavaltion esivaaleissa hän kuitenkin hävisi senaattori Ted Cruzille. Viime viikolla Trump nousi kilvan kärkeen voitettuaan New Hampshiren esivaalit.

Lähteet: Reuters, AFP