1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina siirtänyt ohjuksia Etelä-Kiinan merelle

Etelä-Kiinan meren jännitteitä on pyritty lieventämään Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman johdolla Kaliforniassa. Jännitteet näyttävät kuitenkin päinvastoin kiristyvän.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kiina on siirtänyt kehittyneitä ilmatorjuntaohjuksia Etelä-Kiinan merellä sijaitsevalla saarelle, kertoo amerikkalainen uutiskanava Fox News. Yhdysvaltalainen viranomaislähde vahvistaa uutistoimisto Reutersille, että Kiina on toimittanut aseistusta kiistellylle merialueelle. Myös Taiwanin puolustusministeriö vahvistaa tiedon.

Satelliittikuvien perusteella Kiina on toimittanut kaksi ohjuspatteria ja tutkajärjestelmän Woodysaarelle (kiinaksi Yongxing), joka on suurin saari kiistellyistä Paracelsaarista. Kiina on jo aiemmin rakentanut saarelle sataman ja lentokentän.

Kiinan lisäksi Taiwan ja Vietnam ovat vaatineet saaria itselleen.

Etelä-Kiinan meren kiistaan on haettu helpotusta Kaliforniassa, jossa on järjestetty Kaakkois-Aasian johtajien tapaaminen. Kokousta isännöinyt Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi keskustelleensa Kaakkois-Aasian johtajien kanssa jännitteiden lieventämisestä Etelä-Kiinan merellä. Obaman mukaan johtajat sopivat, että aluekiistat tulee ratkaista rauhanomaisesti neuvottelemalla.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen toisti keskiviikkona Obaman sanoman kehottaen kaikkia osapuolia itsekuriin. Tsain mukaan jännitteet Etelä-Kiinan merellä ovat kiristyneet entisestään.