1. yle.fi
  2. Uutiset

Apple on määrätty auttamaan San Bernardinon ampujan puhelimeen murtautumisessa

Applen edellytetään muuttavan puhelimen salausta siten, että FBI:n tutkijat pääsevät kokeilemaan salasanoja. Apple vastustaa määräystä.

Ulkomaat
Los Angelesin poliisi San Bernardinon kaduilla.
Los Angelesin poliisi San Bernardinon kaduilla.Doug Saunders / Los Angeles News Group

Yhdysvalloissa syyttäjäviraston tuomari on määrännyt Applen auttamaan FBI:tä Kalifornian ampumatapauksen selvittämisessä.

Applen on autettava tutkijoita San Bernardinon ampujan iPhone-puhelimeen murtautumisessa. Yhtiön edellytetään muuttavan puhelimen salausta siten, että tutkijat voivat kokeilla rajattomasti salasana-arvauksia ilman pelkoa tietojen poispyyhkiytymisestä.

Normaalisti lukossa oleva iPhone pyyhkiytyy tyhjäksi, jos salasana syötetään kymmenen kertaa väärin ja tyhjentymisvaihtoehto on aktivoitu.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan oikeus haluaa Applen myös auttavan kehittelemään keinoa, jolla eri salasanoja voitaisiin kokeilla nopeammin, naputtamatta jokaista erikseen puhelimeen.

Apple ei heti vastannut tuomarin määräykseen, mutta ilmoitti myöhemmin (siirryt toiseen palveluun) vastustavansa sitä sillä perusteella, että asiakkaat eivät enää voisi luottaa henkilökohtaisten tietojensa turvallisuuteen.

Yhdysvalloissa teknologiayritykset ja lainvalvojat ovat jo pitkään kiistelleet salauksesta. Hallintoviranomaiset ovat varoittaneet, että laajennettujen salausten käyttö vaarantaa kansallisen turvallisuuden ja estää rikostutkintaa.

Syed Rizwan Farookin ja hänen vaimonsa Tashfeen Malikin tekemässä hyökkäyksessä kuoli 14 ja loukkaantui 22 joulukuun alussa San Bernardinon pikkukaupungissa. Pariskunta kuoli myöhemmin taistelussa poliisin laukauksiin.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi