1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siivous

Kodit pysyvät puhtaana vähemmälläkin siivouksella – lattioita ei tarvitse jynssätä joka viikko

Nuorempi sukupolvi on luopunut jo aikaa sitten jokaviikkoisesta lattioiden jynssäämisestä ja mattojen ulos viennistä. Siivousalan yrittäjän mukaan kodit pysyvät siisteinä, kun ne siivoaa kerran, kaksi kuukaudessa.

siivous
Siivoojaa huuhtoo rättiä
Helmi Nykänen / Yle

Siivouskulttuuri on muuttunut huomattavasti suopeammaksi tekijäänsä kohtaan. Nuorempi sukupolvi on luopunut jo aikaa sitten jokaviikkoisesta lattioiden jynssäämisestä ja mattojen ulos viennistä.

– Tämä uusi sukupolvi ei pidä sitä vanhan ajan siivousta fiksuna hommana, koska se ei todellakaan ollutkaan siitä. Se on ollut tarpeetonta siivousta, torniolainen siivousalan yrittäjä Eila Kauppila toteaa.

Kauppila sanoo, että nykykodit ovat eivät ole sen likaisempia kuin ennenkään, vaikka siivoamiskerroista on vähän höllätty. Hänen mukaansa kodit pysyvät puhtaana, kun ne siivoaa kerran, kaksi kuukaudessa.

– Tänä päivänä on todella siistejä ja kauniita koteja. Materiaalit ovat nykyään paljon helpommin puhtaana pidettäviä, eikä niitä tarvitse jynssätä monta kertaa kuukaudessa.

Siivousaika käytetään yhdessäoloon

Kauppila sanoo, että hänellä on töitä niin paljon kuin jaksaa ja kerkeää vain tehdä. Asiakaskirjo on laaja, nuorista vanhohin ja perheistä yksineläjiin.

– Perheet käyttävät siivoukselta jäävän ajan yhdessäoloon, lasten harrastuksiin tai omiinsa.

Hänen mukaansa asenteet ulkopuolisen siivoajan käyttämisestä ovat ajan saatossa muuttuneet vähemmän tuomitsevaksi.

– Ei ole paheksuttavaa, mutta vielä tulee ihmisiä vastaan, jotka häpeävät sitä, että käyttävät ulkopuolista siivoojaa. Hyvin varovasti pitää olla, jotta naapurit eivät vain näe, että hänellä käy siivoaja, Kauppila nauraa.

Lue seuraavaksi