Koe uusi yle.fi

Vauvasurmia käsitellään hovioikeudessa – syyttäjä vastustaa elinkautistuomion muuttamista

Oululaisnainen tuomittiin viime vuoden kesäkuussa viiden vauvansa murhista elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hän on valittanut Oulun käräjäoikeuden tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen. Nainen vaatii syytteiden hylkäämistä. Hovioikeudessa kuullaan todistajana lapsensurmatutkimuksien asiantuntijaa.

Kotimaa
Vauvasurmista syytetty oikeudenkäynnissä mustiin verhoutuneena
Tiina-Leena Kurki / Yle

Oulussa vuoden 2014 kesäkuussa ilmitulleita vauvasurmia käsitellään Rovaniemen hovioikeuden istunnossa Oulussa huhtikuussa.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2015 kesäkuussa 36-vuotiaan oululaisen naisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen viiden vauvansa murhasta. Lisäksi nainen tuomittiin viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Nainen on valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Hänen asianajajansa Meeri Palosaaren mukaan valitus on laaja. Palosaari tiivistää, että hovioikeutta vaaditaan kumoamaan syytteet murhista ja hautarauhan rikkomisesta.

– Lähtökohtaisesti vaaditaan syytteiden hylkäämistä. Mikäli päämieheni katsottaisiin syylliseksi, niin hänet tulee tuomita korkeintaan lapsensurmista, Meeri Palosaari kertoo.

– Teoissa ei ole ollut vakaata harkintaa. Sen osoittaa mielentilatilatutkimus, Meeri Palosaari kertoo.

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen vastustaa tuomion muuttamista. Hänen mukaansa Oulun käräjäoikeus arvioi jutussa näytön oikein ja antoi tuomion syyttäjän vaatimalla tavalla.

Todistajana lapsensurmatutkija

Puolustus on nimennyt hovioikeuteen todistajaksi oikeuspsykiatrian asiantuntijan, joka on erikoistunut lapsensurmatutkimuksiin.

Palosaaren mukaan harkinnassa on vielä mahdollisia uusia todistajia, mutta pääsääntöisesti puolustuksen todistajat hovioikeudessa ovat lähes samat kuin käräjäoikeudessa, muun muassa erikoishammaslääkäri ja synnytyksen asiantuntijoita.

Jutun käräjäoikeuskäsittely oli joulukuussa 2014. Oululaisnainen ei ole pystynyt kertomaan motiivia teoilleen. Hän kiisti oikeudessa tekojen tahallisuuden ja katsoi, että kyse on korkeintaan lapsensurmista.

Teot paljastuivat vuoden 2014 kesäkuun alussa, kun oululaisen kerrostalon kellarivarastossa havaittiin outoa hajua.