OAJ: Kenestäkään ei saa luvatta tehdä YouTube-tähteä

OAJ korostaa, että opetustuokioita ei saa välittää maailmalle videopalveluiden kautta, ellei asiasta ole opettajan kanssa yhdessä sovittu.

Ylen aamu
Grafiikka, jossa älypuhelin liitutaululla.
Opetushallituksessa laaditaan ehdotusta koulujen uusiksi järjestyssäännöiksi. Ohjeistusta on tulossa myös kännyköiden käyttöön. Mitä koulumaailma säännöiltä toivoo, siitä kertomassa Opetusalan ammattijärjestöstä kehittämispäällikkö Nina Lahtinen.

Opettajien ammattijärjestö OAJ tahtoo muistuttaa, että kenenkään kuvia ei saa laittaa nettiin ilman lupaa eikä kenestäkään saa tehdä luvatta YouTube-tähteä.

Opetushallitus valmistelee kevääksi valtakunnallisia, oppilaiden kännykän käyttöä koskevia järjestyssääntöjä.

Jo nyt kouluilla on omat järjestyssäännöt, ja lakiin on kirjattu, että opettajalla on oikeus puuttua oppilaan matkapuhelimen käyttöön silloin, kun se häiritsee opetusta, sanoi OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Ylen aamu-tv:ssä.

OAJ katsoo, että kännykän käyttöä pitää voida suitsia myös välitunnilla silloin, kun kännykällä häiritään toista oppilasta. Tällainen häirintä voi olla esimerkiksi nettikiusaamista. Sen kohteeksi joutuu lapsista noin joka kymmenes, OAJ arvioi.

Nina Lahtinen korostaa, että opetustuokioita ei niitäkään saa välittää maailmalle videopalveluiden kautta, ellei asiasta ole opettajan kanssa yhdessä sovittu.

Sinänsä opettajat suhtautuvat kännyköihin ja muihin nykyajan viestintävälineisiin hyvin myönteisesti, ja laitteet pyritään ottamaan mukaan oppimiseen. Älypuhelimella voidaan esimerkiksi etsiä englannin sanoja, käyttää käännöspalveluja ja vaikkapa kuunnella musiikkia kuvaamataidon tunnilla, kertoo OAJ:n kehittämispäällikkö. Kymmenisen prosenttia opettajista pitää silti uutta tekniikkaa uhkana.

Kun 1980-luvulla oppilaat häiritsivät tunteja lähettämällä viestilappuja toinen toisilleen, nyt samaa tehdään älypuhelimitse pikaviestisovellusten avulla, kiteyttää Lahtinen. Hänen mukaansa vanhemmat vaativat toisinaan kouluilta tiukempaa kännykkäkuria kuin opettajat.