Yksinäisyyteen ei ole pilleriä – hoitokotiin muutto voi vähentää ahdistuslääkkeiden tarvetta

Moni vanhus voi vähentää ahdistus- ja unilääkkeiden käyttöä, kun ruumis rapistuu niin paljon, ettei kotona asuminen enää onnistu. Hoitokodissa on sopivan ikäistä seuraa ja säännöllinen päivärytmi, jotka helpottavat yksinäisyyden tunnetta.

terveys
Mies katsoo portailta pellolle.
Heikki Rönty / Yle

Moni ikäihminen syö paljon lääkkeitä monenlaiseen kremppaan. Samalla surun määrä lisääntyy, kun kasvukumppanit, ystävät ja puolisot kuolevat ympäriltä pois.

Rapistunut ruumis tarvitsee lääkkeensä toimiakseen, mutta pilleriä yksinäisyyden tunteen poistamiseen ei ole. Siksi moni vanhus syö ahdistus- ja unilääkkeitä turruttaakseen itsensä päivästä toiseen.

Hoitokodeissa on huomattu, että monesti vanhukselta voidaan vähentää lääkkeitä, kun yksinäisyys helpottaa hoitokotiin muuttaneelta. Sotkamolaisessa Palvelukoti Himmelissä työskentelevä Tarja Meriläinen kertoo pelkästään muiden ihmisten äänien rauhoittavan.

– Vaikka ihminen ei itse juuri pystyisi kommunikoimaan tai ei olisi kovinkaan seurallinen, muiden ihmisten äänien kuuluminen tuo turvallisuuden tunnetta. Tunne siitä, että muita on lähellä voi rauhoittaa niin paljon, että lääkkeitä voi vähentää ja jopa jättää kokonaan pois.

Lääkeitä kasautuu pitkän ajan kuluessa

Puolangan terveyskeskuksessa työskentelevä geriatri Hannu Ruokolainen vahvistaa Tarja Meriläisen havainnon.

– Yksinäisyyden poistamisella voi olla merkittävä vaikutus lääkevähennykseen. Kun vanhus tulee hoitokotiin, hänellä voi olla yli kymmenen eri lääkettä käytössä, eikä niitä tietenkään voi poistaa yhtäkkiä. On katsottava kokonaisuutena, mistä lääkkeistä on henkilölle hyötyä loppuelämän ajan.

Siinä joutuu olemaan skarppina koko ajan, eikä torku kaiket päivää.

Tarja Heiskanen

Ruokolainen mukaan lääkkeiden kokonaismäärää ja kokonaisuutta pitäisi ikäihmisillä tarkastella säännöllisesti. Lääkekuorma voi olla syntynyt pitkän ajan kuluessa.

– Aina eivät eri hoitavat yksiköt ole selvillä viimeisimmästä lääkityksistä ja kuormaa saattaa tulla. Syynä ovat muun muassa erilaiset tietojärjestelmät, jotka eivät keskustele keskenään. Toinen merkittävä syy on se, että ikääntyneillä lääkkeet vaikuttavat voimakkaammin kuin keski-ikäisillä.

Kädet.
Turvallisuuden tunne vähentää lääkkeiden käyttöä. Anu Rummukainen / Yle

Virkeän päivän jälkeen uni tulee helpommin

Myös päivärytmin hallinnalla on merkitystä, sanoo kajaanilaisen Hoitokoti Menninkäisen yrittäjä Tarja Heiskanen. Yksinäisyyden peikko saa syömään ahdistus- ja unilääkkeitä, josta seuraa päivien muuttuminen torkkumisen tilkkutäkiksi.

– Uni- ja rauhoittavien lääkkeiden osuus on saatu ihan minimiin. Tarvittaessa yksi tai kaksi asiakasta käyttää. Isoja asioita on, kun ystävä on siinä vieressä syömässä ja rinnalla katsomassa televisiota illalla. Siinä joutuu olemaan skarppina koko ajan, eikä torku kaiket päivää, sanoo Heiskanen.

Korjaus 18.2. klo 8.12: Geriatri Hannu Ruokolainen työskentelee Puolangan terveyskeskuksessa, ei Paltamon.