Hallitus pistää terveydenhuollon tehtävät ja kuljetuspalvelut uusiksi

Myös esimerkiksi eri ryhmien yhteisasumista edistetään. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertoi, miten hallitus aikoo karsia kuntien tehtäviä.

politiikka
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 17. helmikuuta 2016.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 17. helmikuuta 2016.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallitus karsii kuntien tehtäviä isolla kädellä. Samalla se lisää kuntien vapautta vähentämällä sääntelyä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi ensimmäistä kertaa millä keinoin hallitus toteuttaa tavoitteen 400 miljoonan euron säästöistä.

Hallitus uudistaa ammattiryhmien työnjakoa. Kuntien henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia väljennetään ja eri ammattiryhmien työnjakoa uudistetaan. Luvassa on eri ammattiryhmien välisiä tehtävänsiirtoja terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammateissa. Tarkasteluun tulee muun muassa lääkärin ja sairaanhoitajan, lähihoitajan ja hoiva-avustajan sekä lääkärin ja optikon välinen työnjako.

Pelastustoimea uudistetaan ja muutoksia on luvassa myös vammaislainsäädäntöön ja vanhuspalvelulakiin.

Kuntien ohjailua säännöksillä puretaan. Jatkossa kuntia ohjataan tulosten kautta.

Kuljetuspalveluja uudistetaan. Säästöjä kerätään henkilö-, posti- ja tavarakuljetuksista.

Hallitus haluaa edistää myös erilaisten asukasryhmien yhdessäasumista.

Uudistus laajenee Vehviläisen mukaan kunnista koko julkiselle sektorille. Tässä vaiheessa toimenpideohjelmassa osoitetaan reilun 400 miljoonan euron kustannussäästöt pitkällä aikavälillä. Hallitus asetti ohjelmassaan miljardin euron säästötavoitteen kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi. Kaikki puolueet ovat Vehviläisen mukan käytännössä sitoutuneet säästötavoitteeseen.

– Kataisen hallitus päätti jo keväällä 2013 omassa kehyspäätöksessään tästä samasta tavoitteesta, muistuttaa Vehviläinen.

Kataisen hallituksen aikataulutavoite oli Vehviläisen mukaan erittäin kunnianhimoinen. Miljardisäästöt olisi pitänyt saada aikaan kolmessa, neljässä vuodessa.

– Siinä ei päästy alkua pidemmälle, Vehviläinen huomauttaa.